05/11/11 21:41
(http://e-vestnik.bg/)

Путин ликвидира многопартийната система с “Народен фронт”

в. Комерсант

Путин говори пред Държавната дума. Снимка: официален сайт

“Общоруският народен фронт” около “Единна Русия”, чието създаване предложи Владимир Путин, ще бъде закономерен резултат, с който страната ще приключи продължилото 21 години формиране на многопартийна система. По-точно, фактически ще се откаже от многопартийността.

В по-добри времена (1995-1999 г.) в Русия имаше към 200 политически или обществено-политически организации и всяка от тях имаше право да участва в избори. Никоя обаче не се бе зародила в хода на пълноценна политическа борба с КПСС.

Всички те се появиха, само защото властта разреши плурализма в политиката. След това многобройните отряди съветски бюрократи и елитите, които КПСС - единствената йерархична пирамида в страната, не можеше вече да обслужва, се разбягаха в различни посоки с надеждата да формират собствени пирамиди.

Внезапно възникналият широк политически асортимент тутакси намери тогава потребители, изпаднали в еуфория дори само затова, че след 70 години властта най-сетне ги е оставила на мира - тя престана да настоява за уверения в любов и доживотна вярност, спря и да поглежда всекиму в кесията и в личния живот.
Това обаче беше подарена свобода. Затова потребителят мигом се отказа от нея, веднага щом разбра, че властта посяга не на кесията и личния му живот, а само на гражданските му свободи.

Разочарованието от партиите сред обществото бе установено от социолозите още през втората половина от 90-те години. След два избирателни цикъла в условията на новата конституция (изборите за Държавна дума от 1993 г., парламентарните и президентските избори от 1995-1996 г.) масовото съзнание безпогрешно схвана, че победата на някоя партия в изборите за парламент съвсем не означава, че е дошла на власт, а за победител в президентските избори ще посочат “когото трябва, без да ни питат”.

Оттогава и до края на столетието партиите и синдикатите имаха най-нисък рейтинг на доверие сред хората в Русия от всички държавни и обществени институции. От началото на 2000-те хората изпитват най-голямо недоверие тъкмо към партиите.

И колкото повече укрепваше недоверието сред обществото, толкова по-строги ставаха законите, регламентиращи политическата дейност и изборния процес. Строгостта им се засилваше с прякото участие на опозиционните партии, образували свои фракции в Държавната дума.

Всяка от тях независимо от политическата си ориентация гласуваше на практика за всички правила, според които без разрешение от Кремъл в Думата не би могла да влезе никоя партия освен настанилите се вече там. Апогей стана приемането на закона за политическите партии, посочил числеността като основен критерий за всяка политическа организация.

Първи жертви на тази законодателна тактика станаха именно демократите - Съюзът на десните сили и “Яблоко”, които не са представени вече в два поредни парламента. Техният опит обаче не послужи за поука на други, които все още имат свои групи в Думата. Те все още гласуват за всички законодателни нововъведения, които вгорчават живота на извънпарламентарните партии.

А тъкмо Думата би могла да запази сред обществото някакво доверие към партиите, ако партията на властта не разполагаше с контролния пакет от депутатски мандати и бе принудена да съгласува всичките си инициативи с опозицията. Дори в самата Дума да няма нито един демократ, при това положение тя би си останала парламент, който да е най-сигурна гаранция за политически плурализъм в обществото и многопартийност в политическата система.

Сега обаче се налага опозиционерите да си преразказват като виц един реален факт, с който се сблъска партиен лидер, участвал в предизборна среща с избиратели. “Харесва ли ви програмата на нашата партия?” - запитал той един от избирателите след края на срещата. “Да” - отвърнал гражданинът. “Значи ще гласувате за нас?” - зарадвал се лидерът. “Не, вие първо станете президент, после вече ще гласуваме.”

Експерти твърдят, че този виц всъщност илюстрира патернализма в масовото съзнание, заради ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване