05/12/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Скъпите храни надуха инфлацията до 2,7%

Само за април индексът на потребителските цени (ИПЦ) спрямо март 2011 г. е 100,2%, т.е. месечната инфлация е 0,2%, а от началото на годината животът е поскъпнал с 2,7 на сто. Основен принос за това според данните на НСИ, публикувани вчера, има увеличението на цените в групата „Хранителни продукти и безалкохолни напитки”. На годишна база инфлацията достига до 4,6%.
Най-сериозно през изтеклия месец са се увеличили цените на дрехите и обувките - средно с 3,4% спрямо март, а храните и напитките са поскъпнали с 0,7%. За здраве и образование харчовете са нараснали съответно с 0,1% и 0,2 на сто.
При храните през април най-силно са се вдигнали цените на плодовете - с 5,4% и захарта - с 4,3%. В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на природния газ за централно газоснабдяване - с 3,1%, вътрешноселищен обществен транспорт - с 1,6%, пътнотранспортна застраховка - с 1,2%, хигиенни материали - с 0,8%, и др.
След като през март инфлацията отбеляза най-големия си скок от началото на кризата, достигайки 5,6% на годишна база и 0,6% на месечна, сега потребителските цени забавят своя ръст. Дори през април транспортът е поевтинял с 1,3%, което анализаторите свързват с мораториума на правителството за замразяване на цените на дребно на горивата. В резултат на това газ пропан-бутан за битови нужди поевтинява с 4,8%, дизеловото гориво с 2,2%, автомобилен бензин А95Н - с 2%, автомобилен бензин А98Н - с 1,9%, отчитат данни на НСИ. През май обаче се очаква цените на горивата отново да поскъпнат.
Същевременно цените в т.нар. малка потребителска кошница, обхващащи 100 най-необходими стоки и услуги в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата, са се повишили с 0,4% през април спрямо март. Натрупаната инфлация от началото на годината е 4,5%, а за последните 12 месеца – 7,4%. В сравнение с цените през март хранителните продукти в малката кошница са скочили с 0,5%, нехранителните стоки с 0,2%, а услугите са стрували с 0,1% повече.
За цялата 2011 г. правителството прогнозира инфлацията да е 3,6%. В пролетната прогноза на Международния валутен фонд, публикувана вчера, е заложена инфлация за България от 4,8% за тази година и 3,7% през следващата. Именно и ръстът на цените е посочен като един от основните рискове за глобалната икономика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване