05/13/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Електромобилът завладява Норвегия - страната на петрола

Франс прес

Норвежкият електромобил “Бъди”. Снимка: фирмен сайт

В задръстванията те демонстрират превъзходство над големите коли с бензинови и дизелови мотори, нехаят за пътните такси в града и за устройствата, които отбелязват времето за паркиране: от страна, забогатяла от петрола, Осло се превърна в световна столица на електрическия автомобил.

Близо 4000 от тези чисти, тихи и малки превозни средства кръстосват пътищата на кралството. Броят им бързо се увеличава с появата на нови модели. “Тук има повече електромобили на жител от която и да е друга столица в света”, разказва на паркинг за електромобили в центъра на Осло Руне Хааланд от потребителската асоциация “Норстарт”.

Независимо дали става въпрос за минимодели като Buddy, произвеждан в Норвегия, или спортни като Tesla, който може да развие от 0 до 100 км в час за по-малко от четири секунди, електромобилите са част от градския пейзаж. Можете да ги видите на всяко кръстовище в Осло. Макар че е един от главните износители на въглеродни горива в света, Норвегия си постави амбициозни цели за борба с климатичните промени - тя възнамерява да намали въглеродните емисии с поне 30 процента до 2020 г.

“Електромобилът е много важно средство за постигане на тази цел, защото транспортният сектор изхвърля 40 процента от нашите въглеродни емисии, а от тези 40 процента делът на пътния транспорт е близо 60 на сто”, каза пред АФП министърката на транспорта Магънхилд Мелтвейт Клепа. Има изчисления, че благодарение на електромобилите - общо 3891, които се движат сега по пътищата на Норвегия, се изхвърлят над 6000 тона по-малко въглероден диоксид годишно.

За да насърчат използването им, властите приеха изгодни данъчни закони и множество други нововъведения. Електромобилите могат да се движат по автобусната лента, за да избягват задръстванията. Те са освободени от пътни такси и могат да бъдат паркирани безплатно по обществените паркинги, където зареждат безплатно батериите си.

Кристиан Биаксет, който отскоро е баща, се е поддал на изкушението и е заменил велосипеда си с електромобил. “Много изгодно е да паркираш безплатно в града и да не те е грижа за задръстванията”, казва младият човек, който работи в железниците. “Освен това всекидневните разходи намаляват: колата наистина е скъпа, но разходите за използването й са ниски”, добавя той. Пълно зареждане на батерията вкъщи струва около 2 евро - колкото литър бензин в Норвегия, където цените на горивата в бензиностанциите са едни от най-високите в Европа.

Заради растящото търсене производителите на електромобили се надпреварват да предлагат нови модели. Невероятно, но факт - електромобилът i-MiEV на Мицубиши реализира най-добри продажби в Норвегия през първото тримесечие в класа на малките автомобили, изпреварвайки традиционни “бестселъри” като Фолксваген Голф. “Прогнозата ни бе, че тази година ще продадем 400 бройки в Норвегия, но досега сме продали 700. Очакваме до края на годината да продадем около 1000″, радва се Бернт Йесен, директор на Мицубиши Норвегия.

Въпреки технологичните постижения най-големият проблем остава максималното изминавано разстояние за едно зареждане - 150 км, което зависи от метеорологичните условия и стила на шофиране. За да преодолее проблема, Норвегия реши да създаде национална мрежа за бързо зареждане, в която батерията се зарежда изцяло за 20 минути - за колкото изпивате едно кафе - значително по-малко от стандартните седем-осем часа. Скоро бленуваната хижа в планината ще бъде само на няколко киловата път.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване