05/15/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Доминик Строс-Кан - насилник, женкар или жертва на постановка?

“Ню Йорк пост” съобщи първи за ареста на Доминик Строс-Кан под заглавие “Мръсни пари”

Шефът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан беше арестуван в Ню Йорк след оплакване на камериерка, че й посегнал сексуално. Пред разследващите инцидента детективи жената, която е на 32 години, разказала, че влязла в стаята на Строс-Кан в хотел “Софител” близо до Таймс скуеър и тогава шефът на МВФ излязъл от банята гол. Той изтичал по коридора към нея, сграбчил я и я завлякъл в спалнята, след което започнал да извършва сексуалното посегателство над нея. Жената успяла да се отскубне, но той отново я хванал и този път я завлякъл в банята, където посегателството продължило, разказа говорителят на полицията в Ню Йорк Пол Браун.

Тя успяла да избяга и служители се обадили на полицията. Полицията съобщи, че когато е пристигнала в хотела, Строс-Кан вече е бил напуснал стаята за летището, оставяйки личния си телефон и други вещи. Камериерката е била лекувана от леки наранявания в местната болница, след което е била пусната. Строс-Кан беше арестуван, след като беше изведен от седалката си първа класа в самолета на “Ер Франс” за Париж минути преди полета. Адвокатката на Строс-Кан - Бенжамин Брафман, заяви, че ще пледира невинен по обвиненията за сексуално посегателство, които му бяха предявени.

Шок във Франция

В продължение на четири месеца във Франция не стихваха предположенията дали Доминик Строс-Кан, популярният директор на Международния валутен фонд, ще напусне мястото си във Вашингтон, за да се съревновава с Никола Саркози на президентските избори през следващата година, пише в. „Ню Йорк таймс”. В неделя обаче френските политици и медиите с неверие и чувство на национален срам разбраха за арестуването на Строс-Кан в рамките на скандал за сексуално насилие в Ню Йорк.

Инцидентът хвърли съпартийците на Строс-Кан от Социалистическата партия в притеснение и даде почва на нови политически сметки, които може да позволят на крайнодясната партия Национален фронт да стане по-силна политическа сила в предизборната кампания. Пред френско радио неназован съюзник на Строс-Кан от неговата френска Социалистическа партия заяви, че става дума за добре организирана кампания за дискредитиране на шефа на МВФ точно преди обявяването на  кандидатурите за президентските избори догодина във Франция. Строс-Кан беше сочен за евентуален кандидат с големи шансове за победа.

Доминик Строс-Кан е роден на 25 април 1949 г. в шикозното парижко предградие Ньоий сюр Сен в еврейско семейство. Той е прекарал част от детството си в Мароко. Учил е във Франция, където е завършил право и икономически науки в Париж. Професор е по икономика, а като юрист е специалист в бизнес делата. Строс-Кан е полиглот и се откроява с небрежно-елегантния си вид.

След като преподава в няколко университета във Франция, в това число и елитното Национално училище по администрация, бълващо кадри за френската политика, Строс-Кан се посвещава на политическа кариера. Тя започва през 1986 г., когато е избран за депутат от редиците на френските социалисти. Като депутат той защитава много добре икономическите и финансовите въпроси в парламента.

Президентът Франсоа Митеран го  възнаграждава за тези усилия, като го назначава за министър на промишлеността и външната търговия през 1991 г. Шест години по-късно, след като социалистите постигат сразяваща победа на предсрочните избори, насрочени от президента Жак Ширак, Строс-Кан е номиниран за министър на финансите в правителството на Лионел Жоспен. На този пост Строс-Кан постига забележителни успехи за Франция. Той свежда дефицита под прага от 3% от БВП и така успява да вкара страната в Еврозоната. Заради това е наречен Мистър Евро.

Следва обаче падение в кариерата му. През 1999 г. Строс-Кан е принуден да подаде оставка заради разследване по случай с фиктивни работни места и фалшифицирани документи. През ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване