05/17/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

Пестим милиони от единна мрежа за администрацията през 2013 г.

Сред най-важните приоритети до 2013 г. е интеграцията на комуникационните мрежи на администрацията, с което се очаква да спестим милиони левове на държавния бюджет, заяви заместник-министърът на транспорта Първан Русинов по време на кръгла маса за телекомуникационната инфаструктура. Той съобщи още, че догодина ще бъдат инвестирани 40 млн. лв. за осигуряване на висококачествени телекомуникации в селските райони. На практика трябва да се слеят Единната съобщителна мрежа (ЕСМ) и системата НАМДА (Национална АТМ мрежа на държавната администрация, свързваща 10 областни града), част от мрежата, останала след приватизацията на БТК, мрежите на Министерството на финансите, Сметната палата, Агенцията по вписванията, Агенцията по геодезия, картография и кадастър с комуникационната мрежа на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Оказва се, че различните мрежи често се припокриват и стигат по различни трасета до едни и същи държавни институции.
В момента България разполага с 6 или 7 различни несъвместими или несвързани телекомуникационни мрежи, коментира Петър Статев, председател на управителния съвет на Български ИКТ клъстер. Той подчерта, няма централизирано управление на телекомуникационната инфраструктура, а липсата на широколентов достъп до много райони показва цифровата пропаст в нашето общество.
Всяко правителство, което е идвало на власт през последните 15 г., си е поставяло за цел да изгради държавна информационна и комуникационна система, посочи Бойко Симитчиев, заместник-председател на управителния съвет на Асоциацията на комуникационните и информационните специалисти (АКИС). Според разчетите на асоциацията през последните 18 г. за комуникационни и информационни технологии в страната са изразходвали около 1 млрд. евро, но използването на ведомствените системи има едва 20-25% ефективност. По думите на Симитчиев проблем е защитата на информацията - не само на личните данни, но и на класифицираната информация, както и разпокъсаността на публичната комуникационна инфраструктура на държавата.
Българският енергиен холдинг (БЕХ) има две дружества със собствена телекомуникационна структура. Само НЕК и „Булгартрансгаз“ разполагат с 3600 км оптична мрежа, съобщи зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов. По думите му в БЕХ е сформирана работна група, която да разработи стратегия за интеграция на мрежите и за начините, по които тя може да се ползва от частния бизнес под формата на публично-частно партньорство. Военното министерство също има собствени системи за комуникация - стационарната система „Странджа“ 1 и 2 и Автоматичната система за връзка с подвижни обекти ТЕТРА. Въпреки че България не е богата държава, и в МВР има същата система, като от дублирането на системите няма икономически ефект. Затова според експертите липсата на координация и многократното пилеене на средства за решаване на едни и същи проблеми са едни от причините за неефективното използване на националната телекомуникационна система.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване