05/18/11 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Водещите европейски компании масово предлагат подкупи

Над една трета от служителите на големите европейски компании са готови да предложат пари или щедри подаръци и различни форми на забавление и почерпки, за да печелят нови клиенти или да задържат старите. Всичко това се случва на фона на икономическата криза, която ги принуждава да правят икономии, за да оцелеят.
Това показва публикувано вчера изследване на Ernst&Young, цитирано от Ройтерс.
В изследването си за 2011 година консултантите от Ernst&Young отбелязват, че гръцките и руските служители са най-склонни да предлагат пари като подкуп, като гърците също така оглавяват класацията за най-склонни да правят лични подаръци.
Във Франция и Норвегия досиетата са най-чисти, макар че две трети от анкетираните 2365 души в 25 европейски страни са съгласни, че подкупничеството и корупцията са широко разпространени на тяхна територия, а близо половината не са чували за антикорупционна политика на компаниите.
Според резултатите от изследването, в което са включени служители от най-ниските производствени етажи до високопоставени ръководители, над 40 процента признават, че ситуацията с корупцията се е влошила през последните две години на икономическа криза.
Около една четвърт от анкетираните не вярват, че поведението на ръководството им е етично, а близо 60 процента очакват икономии от шефовете си, за да бъдат постигнати целите.
Само 26 процента от персонала във Великобритания и по-малко от 20 процента във Франция и Германия са преминали антикорупционно обучение, сочи изследването.
Служителите на компании от страните, засегнати най-силно от кризата призовават най-много за по-сериозни регулаторни мерки. Над 80% от участниците в проучването от Португалия, Ирландия, Испания и Гърция настояват за по-строги регулации.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване