05/18/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Гайтнър призова МВФ да си избере временен шеф

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че Международният валутен фонд (МВФ) се нуждае официално от временен лидер, след като Доминик Строс-Кан влезе в затвора, предаде „Блумбърг“. Това изказване идва в момент, в който натискът за оставката на управителния директор на фонда расте. „Важно е бордът на МВФ официално да избере временен заместник, който да работи като управителен директор“, заяви Гайтнър в Ню Йорк. Веднага след скандала МВФ назначи за свой и.д. шеф заместника на Строс-Кан, американеца Джон Липски. Австрийският финансов министър Мария Фектер каза по-рано, че Строс-Кан „рискува да навреди на МВФ“, а испанската й колежка Елена Салгадо заяви, че бившият шеф на МВФ трябва да размисли сериозно.
Ако Строс-Кан, който е в затвора по обвинения в сексуално посегателство, подаде оставка, това ще подтикне новоразвиващите се икономики да поискат да сложат край на традицията европеец да ръководи МВФ. Шефът на Корейската банка Ким Йон-су заяви вчера, че се надява кандидат от новоразвиващите се икономики да заеме този пост.
„Нараства промяната на икономическите сили и представянето на новоразвиващите се пазари, но институции като МВФ и Световната банка все още са центрирани основно на Запад“, каза Джоузеф Тан, икономист от Credit Suisse Private Bank за Азия. От друга страна, той подчерта, че случилото се може и да не промени баланса на силите в полза на новоразвиващите се пазари.
Повечето французи вярват, че обвиненията срещу Строс-Кан са в резултат на конспирация, съобщи френският „Конексион“. Близо 57% от гражданите, участвали в проучване на CSA, смятат, че това е обяснението за обвинението в сексуално посегателство и опит за изнасилване срещу шефа на МВФ, който бе един от вероятните кандидати за президент на Франция. 70% от французите, подкрепящи социалистите, вярват в конспиративната теория.
Междувременно Доминик Строс-Кан, който е в затвора „Райкърс Айлънд“, Ню Йорк, бе поставен под наблюдение след психологически преглед, за да не се самоубие, предаде в. „Фигаро“. Той трябва да бъде проверяван на всеки 15-30 минути, да носи затворнически гащеризон и обувки без връзки.
Според разкрития на „Ню Йорк пост“ камериерката, обвинила Строс-Кан в сексуални престъпления, живее в апартамент в Бронкс, който се дава под наем изключително на хора, които имат ХИВ или СПИН. Жената, която е имигрант от Западна Африка, живее с 15-годишната си дъщеря в апартамента от януари, но преди това е наемала друго жилище, също предоставяно от общината в Харлем на хора, инфектирани със смъртоносния вирус, и техните семейства.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване