05/18/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Европейските компании с 2-годишно дъно на печалбите

Анализаторите занижиха прогнозите за печалбите на европейските компании до най-ниското ниво от почти две години насам, след като акциите в региона отбелязаха най-голямо изоставане от американските от началото на бичия пазар насам.
Прогнозите за ръста на печалбите на компаниите, съставляващи индекса Stoxx Europe 600, се понижиха с цели 4-процентни пункта през тази година, като отбелязаха и най-голямото си тримесечно понижение от септември 2009 г., сочат данни на „Блумбърг“. Ако песимистичните прогнози на анализаторите за 2011 г. се сбъднат, компаниите ще спечелят с около 24 млрд. евро ($34 млрд.) по-малко от очакваното в началото на годината. Прогнозите за печалбите на компаниите от индекса Standard & Poor's 500 се повишиха с 4% през 2011 г.
Песимистичните прогнози задълбочиха притесненията на инвеститорите, към които трябва да се прибави и най-големият спад в цените на суровините от 2008 г. насам, както и спекулациите, че Гърция ще просрочи задълженията си. По данни на Birinyi Associates продължителността на 75-процентния възход на Stoxx 600 за 797 дни се равнява на 93% от продължителността на средния бичи пазар от 1986 г.
„Единствената светлина в тунела може да започне да се отдалечава, заяви Васиф Латиф от консултанта USAA Investment Management в Сан Антонио. Над европейските компании е надвиснал черният облак на суверенните задължения. Доскоро ръстът на приходите и износа помагаха за балансирането на този проблем, но напоследък и техният напредък започна да буксува.“
Базираната в Стокхолм Electrolux понесе загуби от 14% през тази година, докато средната прогноза за резултатите й през 2011 г. се понижи със същия процент по данни на „Блумбърг“. Що се отнася до базираната в Париж Lafarge, анализаторите прогнозират печалби за 2011 г. от 3,41 евро за акция, което е с 14% по-малко от прогнозираните печалби на 1 януари, които възлизаха на 3,98 евро. Акциите поевтиняха с 6,4% през двете седмици, които приключиха на 9 май, преди да възстановят 4,4% от стойността си миналата седмица.
По същото време на миналата година анализаторите бяха повишили прогнозите си за годишния ръст на приходите на Stoxx 600 от 55% на 69% по данни на „Блумбърг“. Прогнозите за ръста на приходите за S&P 500 през 2011 г. се повишиха от 12% в началото на годината до 17% миналата седмица.
Прогнозните печалби намаляват, Европейската централна банка повиши лихвените си проценти, а дълговите инвеститори се опасяват, че европейските лидери няма да успеят да предотвратят просрочването на суверенните задължения. Доходността на двегодишните гръцки държавни облигации достигна рекордно високи нива от 26,77% на 12 май.

Прогнози за приходите

Очаква се компаниите от Stoxx 600 да спечелят 25,07 за акция през 2011 г. Макар че това е с 19% повече спрямо 2010 г., прогнозите са се понижили от 25,13 евро в началото на годината според над 12 000 прогнози на анализатори в анкета на „Блумбърг“. Прогнозите се понижиха от 25,49 на акция през януари до 24,63 този месец.
„Понижаващите се прогнози са само временна корекция и акциите в региона все още са привлекателни, заяви Тристан Хансън от Ashburton. Стига това да не се окаже сериозна промяна в тенденцията на печалбите (а аз не виждам никакви причини да очакваме подобно нещо), изходът ще бъде доста добър. Освен това пазарната оценка не е висока.“
Акциите на Stoxx 600 се търгуват при 11,2 пъти над прогнозните печалби, което е под петгодишните средни нива от 12,3 пъти над прогнозните печалби, сочат данните на „Блумбърг“. Макар че основният индекс се понижи с 4,2% през първата половина на 2010 г., когато Гърция получи пакет от спасителна помощ на стойност 110 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд, показателят е регистрирал ръст от 13% през втората половина на годината.
Прогнозите за комбинираната печалба за акция на 8 април бяха 3,1% под нивото отпреди три месеца, което е най-голямото понижение за който и да било сравним период след септември 2009 г. Прогнозите за печалбите на европейските компании са се понижавали през всеки месец от настоящата година.

3-годишен връх на S&P 500

Спекулациите, че просрочването на суверенните задължения на еврочленка ще причини загуби на банките, а поскъпването на еврото ще намали износа, поддържаха подема на акциите на компаниите в Stoxx 600 през последните 26 месеца до 20% под този при печалбите на компаниите в S&P 500. Докато на 29 април основният показател на американските акции се повиши до тригодишна рекордна стойност от 1363,61, компаниите от Stoxx 600 не успяха да отбележат повишение над върха си от 291,16, достигнат на 17 февруари.
От 1986 г. насам седем бичи пазара, измервани от европейския показател, са траели средно 853 дни, сочат изчисленията на базираната в Уестпорт, Кънектикът, анализаторска и инвестиционна компания Birinyi. Началото на бичия пазар се поставя, когато се отбележи 20-процентна печалба спрямо предишни по-ниски нива, докато мечият пазар започва, когато се отбележи спад от 20%.
„Европейските акции се намират в неизвестна територия, твърди Клийв Рукърт, стратег в Birinyi. Бичият пазар няма да започне официално, докато не бъде отбелязано ново повишение. В момента се намираме в ничия земя или в зона на изчакване.“
Индексът Stoxx 600 се понижи с 0,3% миналата седмица и достигна 280,5 пункта. На 9 май рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи гръцкия кредитен рейтинг с две степени от B на BB- поради риска от просрочване на гръцките задължения и опасността притежателите на гръцки облигации да загубят половината от инвестициите си.
Валутата на еврозоната поскъпна с 15% спрямо щатския долар от юни насам, което доведе до поскъпването на износа. Миналия месец ЕЦБ повиши разходите по кредитирането от рекордно ниските им нива за първи път от близо три години насам, а Федералният резерв запази основната си лихва на рекордно ниски нива от близо 0% от декември 2008 г.
„Виждаме силно евро, агресивна централна банка, бавен ръст и, разбира се, криза с държавните задължения, пояснява Йост ван Леендерс от BNP Paribas Investment Partners в Амстердам. Казваме „не“ на Европа.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване