05/18/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев като президент на путинска Русия

в. Ведомости

Дмитрий Медведев на пресконференцията в Сколково. Снимка: официален сайт

Руското общество е различно отпреди. Нараснало е незадоволството от положението в страната. Търсенето на стабилност, което бе доскоро основа на политиката, клони към спад. Расте нуждата от системни промени. Ръчното управление, изчерпало своя ресурс, се е превърнало в спирачка. Идва разбирането, че страната вече не може да бъде управлявана чрез лични договорки и връзки на всички равнища.

В своята статия “Русия, напред!” президентът Медведев анализира навремето доста критично ситуацията, предизвикана от политиката на неговите предшественици. И обеща да я промени, като заяви, че знаел как да превърне Русия в успешна държава. Междинните резултати обаче не вдъхват особен оптимизъм. Много от важните проблеми не са решени и до днес.

Първо, не е създаден ефективен механизъм за държавно управление. Медведев обеща, че за разлика от властовата вертикала, формирана от Путин, политическата система ще става “крайно отворена, гъвкава и вътрешно сложна”. Виждаме обаче движение в обратна посока. Отхвърлила “полупарализираната полудържава” от 90-те, страната ни стигна до положение, при което държавата пак е парализирана, а властта - отново в ръцете на скрити от обществото неконституционни центрове на влияние.

Обещаната от президента “прозрачност” повиши ролята на непубличните, но “влиятелни” хора, контролиращи цели отрасли от икономиката, министерства и ведомства. Те всъщност управляват чиновниците и от името на държавата командват бюджетите, вземат кадровите решения. Държавният подход - също като преди, непрекъснато се подменя с личен, групов, антидържавен. Увлечена в предизборна подготовка, властта не желае да се противопоставя на това. Провъзгласила навременния курс към модернизация, тя не може да го осъществи.

Второ, още не е постигнато върховенство на правото, сиреч не е решен един от основните проблеми на путинското президентско управление, когато законите се прилагаха избирателно и се натъкмяваха според частни интереси и ситуации. Същото става днес примерно с Домодедово. В противоречие с каноните на правото Медведев още преди разследването заяви, че собствениците на летището имат вина за атентата през януари. Така разреши гоненията срещу частната компания оператор и от страна на правоохранителните органи, получили шанса да припишат на бизнесмените собствените си грешки, и от страна на конкурентите, решили да се възползват от ситуацията в поредния си опит да сложат ръка върху успешната компания.

Това е лош сигнал за бизнеса. Борбата срещу корупцията, станала системна далеч преди идването на Медведев, се подменя с безсистемно излавяне на дребни риби. И политическите й граници проличават все по-ясно.

Трето, провалиха се опитите да бъде повишена атрактивността на Русия като поле за инвестиции, съсипана след делото “Юкос”. Собствеността не получи по-голяма защита, рейдърството (корпоративното завземане) процъфтява.

Необходими са пари и технологии от чужбина, писа в своята статия президентът. Лично той отдели много време, за да убеждава инвеститори от различни страни да влагат средства в Русия. Реалността обаче е по-силна от думите: историите с фалиралата парфюмерийна верига “Арбат престиж”, “Евросет”, компания ритейлър на мобилни телефони, разследвана за контрабанда, и други, отказът от преразглеждане на делото “Ермитаж капитал” (инвестиционен фонд в Русия, замесен според медиите в корупционни скандали) показаха пред цял свят, че Медведев, общо взето, се придържа към путинската практика в това отношение и човек трябва да страни от такава държава.

Още повече че в никой от случаите виновниците не бяха наказани. Неотдавнашното бръщолевене на генералния прокурор в Държавната дума, че незаконно разорените бизнесмени можело да си търсят правата в съда, за да им бъдат компенсирани “в известен обем моралните вреди”, демонстрира само, че прокуратурата не желае да защити закона. А идеята й да се забрани на чужденците участие в управлението на транспортни предприятия показва кой диктува правилата на играта - президентът или шефовете на силови структури.

В крайна сметка, както посочи финансовият министър Алексей Кудрин на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване