05/18/11 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Не сме видели годен проект в тази посока

За момента няма ясен и категоричен отговор на въпроса дали Синята коалиция ще подкрепи промени в конституцията, свързани с финансовия Пакт за стабилност, защото ние нямаме окончателно решение. А нямаме такова, защото не сме видели годно предложение. Вярно е, че преди около месец имахме среща с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. По време на разговора той ни предложи проект за изменения в конституцията. Тогава нашето единно становище беше, че от една страна, този проект е, меко казано, не добър. Защото правно технически текстовете не бяха достатъчно издържани - нито главите, в които се предвиждат евентуалните изменения, са правилните глави, нито формулировката на текстовете е издържана.
Още по време на срещата си с министър Дянков ние изложихме съмнения дали изобщо е необходимо да се правят такива промени в основния закон; удачно ли е след всяка подобна идея да се пристъпва към ремонт на конституцията. В този смисъл нашето становище е, че мястото на тези текстове е в Закона за държавния бюджет.
Лично аз останах с впечатлението, че министър Дянков не е много наясно с технологията и необходимото минимално изискуемо време за прокарване на едно подобно изменение в конституцията. Струва ми се, че според него нещата могат да се случат в рамките на месец-два. Практиката показва, а и нормите много ясно разписват, че това няма как да се случи дори при по-голямо от нужното мнозинство. Необходими са минимум 5-6 месеца. Следователно, ако някой си прави сметка да ползва подобни промени и да афишира конституционно мнозинство с оглед на предстоящите избори – си е направил грешната сметка.
Извън парламента се лансират и идеи за отпадане на текстовете от конституцията, в които са разписани изисквания към местораждането на кандидатите за президентския пост. В сградата на парламента подобни разговори не са се случвали и дори не вярвам, че е възможно да се случат. Подобни забрани има в основните закони на голяма част от държавите по света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване