05/18/11 21:58
(http://e-vestnik.bg/)

Правителството пуска кръв да свали напрежението. Бойко друса чувала с мишките

Вълната от оставки и уволнения по горните етажи на властта в рамките на 2 дни, показва, че няма нищо случайно и всичко е предварително планирано от правителството.

Това, което се случва, прилича на средновековно кръвопускане, в опит да се лекуват нелечими болести. Ефектът е, че пада кръвното. Народното недоволство ще бъде позалъгано – ето, Бойко ги уволнява, не вършат работа.

В този пропаганден дух в. “Стандарт”, който се слави като най-оригинален в слагачеството пред правителството,  изчурулика радостно - “Бойко уволнява със 120 км в час”.
Ходът е пропаганден. Опит да се спаси авторитетът на кабинета и лично на премиера. От това няма да последва качествено подобрение, освен димката за пред медиите.

Досегашният министър на транспорта беше случаен, кой знае къде срещнат от Борисов, чийто опит се състои в това да го произведат набързо за зам.-кмет на София от шеф на отдел и шеф на борда на “Паркинги и гаражи”. Като министър той предизвика няколко скандала с промени в законите, не успя да блесне с успешни реформи (а в транспорта, особено жп, се трупат главоломни загуби), и сега е сменен с друг случаен министър, който пък има 10-годишна кариера из няколко търговски фирми и застрахователна компания. Момците на Бойко. Нито предишният, нито сегашният има някакъв сериозен опит в транспорта.

Шефката на НОИ беше пенсионерка, стара чиновничка със соц манталитет и разбиране, която въобще нямаше място в една реформираща се икономика. Но ГЕРБ я назначи, за да я уволни сега ритуално и да удави малко народното недоволство. В суматохата, ей тъй, без особена нужда уволниха и шефовете на Патентното ведомство и на Агенцията по акредитация. Тях пък никой не ги е чувал. Но единствената им роля в случая беше да може Бойко-Батман, докато лети с турбоавтомобила си от Пловдив към София, да каже, че докато пристигне ще има още двама уволнени – точно тия.

Младокът зам.-министър на икономиката, на чиито плещи лежаха газът и АЕЦ “Белене”, беше очаквано да даде фира. Сега друг младок от Хасково - Делян Добрев, с по-малко опит, ще се пробва в тази парлива област, където всичко се решава на друго ниво, между Путин и кукловодите му.

Какви мотиви за уволненията даде Борисов? Пестеливи - “да се оптимизира работата с Брюксел”, “да се ускори темпото”, ала-бала…

Най-изненадващи са още няколко назначения на Борисов, едно от които е на писателя и дипломат Кирил Топалов за шеф на фонда за научни изследвания, в който се отпускат 60 млн. годишно. А новият шеф няма никакъв опит в това. Старият подаде оставка след кратък престой на това място, като изнесе данни за страхотна корупция години наред в този фонд, за която сегашният министър не се развълнувал особено.

Кадровите промени на Борисов напомнят вица от времето на Живков, който друсал един чувал и като го попитали какво прави, той казал – “Реорганизация – друсам чувала, че иначе мишките ми ще го проядат”. Те, мишките от ГЕРБ, успяха за 2 години да го направят на дупки, ама Борисов организира поредното шоу…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване