05/18/11 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Черното тото не е престъпление по НК

Черното тото не е регламентирано като престъпление. Единствените сходни престъпления по Наказателния кодекс са за незаконен хазарт и за измама, обявиха вчера от Върховната касационна прокуратура. Според прокурор Николай Георгиев уговарянето на мачове не е престъпление по българското законодателство. Казаното от него беше потвърдено и от Стелияна Кожухарова, говорител на главния прокурор.
Прокуратурата и другите органи вземат мерки срещу черното тото съобразно правната рамка, обясни Николай Георгиев. Той добави, че е налице несъответствие между обществените очаквания и онова, което се предприема от магистратите по проблема.
„По никакъв начин не можем да въздействаме, да повдигаме обвинения, защото няма такъв текст. Ако това е свързано с измами, пране на пари, тогава говорим за други престъпления, но уговарянето на мачове не е престъпление в България“, категорична беше Стелияна Кожухарова. По думите й въпросът е дали например регистрирано в интернет лице във Франция може да залага и в други страни на ЕС. Говорителят на главния прокурор добави, че няма законодателно решение по този въпрос на европейско ниво. Кожухарова отбеляза, че в последно време зачестяват случаите в световен мащаб на залаганията по интернет.
Николай Георгиев съобщи, че още на 31 март е внесено предложение за законови промени. Той подчерта, че докато те бъдат приети, органи като Комисията по хазарта и БФС могат да приложат механизмите си, за да противодействат на черното тото. Магистратът обясни още, че под черно тото се разбира осъществяването на дейност, свързана с неправилното залагане на спортни резултати, които не са предвидени по законов ред. Междувременно шефът на отдела по киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев обяви пред „Дарик“, че „двама президенти на футболни клубове били мозъците на организираното "черно тото" в България. Той обаче отказа да съобщи имената им, защото срещу тях все още нямало необходимите доказателства. В проведената от ГДБОП акция срещу пунктовете за нелегални залози на местата, в които са се приемали, са се появили футболист от професионален клуб у нас, както и шеф на фен клуба на участник в родния шампионат. Според Колев резултатите от всички групи на българския шампионат по футбол са манипулирани, с което са постигани печалби. Той обяви също така, че е имало план, с който пунктовете за нелегални залагания да обхванат цялата територия на страната. 28 пункта за приемане на нерегламентирани залози са били разбити при акция на ГДБОП в края на миналата седмица.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване