05/19/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Светът е изправен пред криза с наемането на работници

Един на всеки трима работодатели в света и всеки четвърти в Европа среща сериозни проблеми в намирането на качествени служители, сочи шестото годишно проучване за недостига на таланти на компанията за човешки ресурси ManpowerGroup. Това е най-големият процент отпреди рецесията през 2007 година. Нещо повече – 90% от работодателите посочват, че трудностите им за намиране на подходящите работници са свързани предимно с липсата на необходимия опит и умения, недостатъчната квалификация или липсата на лични качества. Това според експертите означава, че светът е изправен пред криза в намирането на персонал, където имаме свръхпредлагане на свободни кадри, но твърде ниско ниво на качествени служители. Обяснението да се стигне до подобна тревожна тенденция според Manpower е, че по време на рецесията компаниите са били фокусирани върху запазването на финансовата гъвкавост и постигането на повече резултати с по-малко средства. Вследствие на това работодателите са съкратили драстично работната сила и са разбрали, че могат да постигнат по-висока продуктивност само ако поставят точния човек на точното място. И след като днес, когато се върви към икономическо възстановяване, бизнесът не иска да се връща на предкризисни нива като работна сила, определя по-специфични умения или търси човек, който не само технически да пасва на позицията, но и да движи организацията напред.
В най-затруднена позиция са мениджърите в Япония – 80% от работодателите посочват, че трудно намират качествен персонал. Пред същия проблем са изправени и половината ръководители в Румъния (53%), САЩ (52%), Аржентина (51%), Турция (48%). У нас процентът е 42, колкото в Хонконг и Мексико. Най-малко проблеми пред работодателите има в Полша, Ирландия и Норвегия. Сред европейските страни, участвали в проучването, България е на четвърто място, като преди нас в трудностите по намиране на качествени кадри са Румъния, Турция и Швейцария.
Според данните най-трудно в световен план се намират техници, специалисти по продажби и търговски представители. От своя страна мнозинството от служители – 84 на сто, търсят нови позиции и работят все повече. В световен мащаб и през второто тримесечие експертите очакват допълнителното отработено време да расте, което означава, че компаниите съвсем скоро ще бъдат принудени да наемат още кадри.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване