05/19/11 17:08
(http://www.klassa.bg/)

Татяна Буруджиева, политолог: Смените са недвусмислен знак, че управлението не върви

- Г-жо Буруджиева, какъв политически знак виждате в извършените в сряда уволнения на различни нива в изпълнителната власт?
- Това е недвусмислен знак, че управлението не върви. То се оценява и по политическите решения за действията на хората във властта. Премиерът спомена, че Брюксел приема по-добре досегашния зам.-министър на транспорта, а и той лично повече го харесвал, затова го прави министър. Това може и да е основание за човека Борисов, но не и за премиера, който води една държава. Той трябва да се вълнува дали гражданите харесват него и министрите му, да държи на преценката на българите, а не на еврочиновниците.

- Могат ли тези промени да мобилизират или да разколебаят електората на ГЕРБ?
- Посланието със смяната на тези 12-13 човека, грубо казано е: „Слушкаш – папкаш!“ Откакто ГЕРБ е на власт, чиновниците работят все по-слабо, защото непрекъснато трябва да се ослушват какво става. Видно е, че чрез клюки и доноси можеш да се добереш до по-висок пост, както и че можеш да отнесеш наказание, защото си вършил работата си, без да чакаш нечие височайшо разпореждане. Това е пагубно за функционирането на самата държава.
Все пак възможно е тези уволнения да подействат като камшик върху партийния актив. Нали разбирате – постовете са много малко на брой и желанието да се добереш до някой минава през това да извръткаш някое другарче. Никой електорат обаче не остава очарован от подобни действия.

- Основните промени са в ресори, свързани с финансовия министър Дянков – в НОИ, в Министерството на транспорта, а в случая с Христина Митрева дори се твърди, че е по негово настояване. Защо се получава така?
- Аз се надявам на този по-късен етап Дянков да не е министър-председател. Знаете, че слуховете го спрягат за премиер при евентуална кандидатура на Борисов за президент. Ако наистина това е замисълът, то тогава съм склонна да виждам в уволненията и рокадите подготовката на такъв екип, който да бъде удобен за самия Дянков като премиер. Но опитът да промениш нещата така, че на теб да ти вършат работа, никога не помага за свършването на самата работа. Моментът за гордост и слава на г-н Дянков може да настъпи, когато наистина напълни бюджета и хората го усетят по джоба си, а не в отчетите за съответните макропоказатели. И още: изглежда, че успешната комуникация на Бойко Борисов и ГЕРБ с хората е останала в миналото. Успешната комуникация на етапа на обещанията е едно, а на етапа на действията – друго. Във втория случай се изисква предварителна аргументация, а не просто снимки на усмихнати хора, които си стискат ръцете, независимо че са в конфликт помежду си.

- От „Атака“ реагираха остро, че не са уведомени предварително. Ден по-рано в Батак Волен Сидеров критикува правителството с доста силни думи. Дали това означава преоценка на досегашната безрезервна подкрепа, или е по-скоро предизборна реторика?
- „Атака“ имаше много сериозни аргументи за своята подкрепа, давайки шанс на един десен проект такъв, какъвто го виждат избирателите. Това обаче не може да продължава до безкрайност - все пак идват избори, а г-н Сидеров дори е кандидат за президент. В този смисъл „Атака“ неизбежно трябва да се обърне към собствените си избиратели и партийни интереси.

- Не закъснява ли, ако я има, интригата за предстоящите президентски избори?
- Не, защото изборите не са само кандидатурите, не са и само кампаниите, а цялата обстановка в една страна. Постоянно, вече повече от година, се нажежават емоциите на хората. Лошото е, че когато става дума за емоционален вот, прогнозите се превръщат в гадаене. И понеже става все по-невъзможно всичко да предвидиш и да уцелиш, може да спечели и „щастливото овчарче“. Възможно е да победи някой, приел номинация и направил кампания, която в други условия никога няма да доведе до успех – вкл. и кандидат на левицата. Вероятностите са две – или хората да изпаднат в тежка апатия и всичко да се решава на ниво твърди електорати, или да се вдигне „вълна“.
Но каквото и да се случи, на ГЕРБ ще им е страшно трудно, дори и на г-н Борисов да стане президент.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване