05/19/11 17:18
(http://www.klassa.bg/)

Ще бъдем много активни, когато договаряме средства за транспорта

Напоследък доста се използва темата за Оперативна програма "Транспорт" и бих искал в края на краищата да внеса яснота. Лично моето мнение е, че Александър Цветков остана до известна степен неразпознаваем за Европейската комисия.
Ще започна оттам, че България е единствената държава в Европейския съюз, през която минават пет европейски транспортни коридора. Този факт е достатъчен аргумент ние да имаме много активна и силна позиция в договарянето на каквито и да е средства за България, пък било то и за следващ програмен период.
Нека да разделим нещата на две. Първо, да видим какви са точно критиките от Брюксел във връзка с европейските фондове и по-точно с Оперативна програма "Транспорт". Основните
критики, които идваха в докладите, бяха да се подобри административният капацитет в двата най-големи бенефициента на програмата - Агенция "Пътна инфраструктура" и
Национална компания "Железопътна инфраструктура". Моето лично мнение е, че в железницата се направиха едни промени, които всъщност доведоха до известно
забавяне на процесите. Бяха направени административни промени, които лишиха националната компания от голям брой експерти. Голяма част от тях пък
впоследствие ръководството се опита да започне да връща на работа.
Искам за внеса точно и ясно пояснение за програма "Транспорт", за да не се цитират неверни неща. Заварих като ръководител на управляващия орган през 2009 г. от 2 милиарда и 30 милиона 1,5 процента разплатени и около 10 процента договорени средства.
Към днешна дата справката на изхода от нашата система на оперативната програма е следната: договорени са малко над 1 милиард, т. е. около 54 процента и са разплатени около 10 процента.

Трябва да гарантираме на Брюксел, че проектите ще се управляват правилно

В докладите основните критики са за липсата или недоброто ниво на административен капацитет в бенефициентите, което от своя страна води до проблеми при управлението на тези проекти.
От гледна точка на този проблем в Национална компания "Железопътна инфраструктура" се създават проектни звена. Проджект мениджмънт се вкарва в управлението на проектите, което означава, че експерти вътре от самата компания плюс външни експерти само и изключително с това ще се занимават.
Вече има сериозен напредък от гледна точка на административния капацитет. При всички положения трябва да гарантираме на Брюксел, че тези проекти ще бъдат управлявани
правилно.
Има смисъл, има логика да се създават проектни компании. Тук не става въпрос да се дублира функция на пътна агенция, а за проектна компания, която концентрирано и изцяло да се занимава с проекти, заради които се счита, че пътната агенция няма да има необходимия капацитет. И тук става дума изключително и само за проекта магистрала "Струма", който е доста сложен, няма такъв до момента с такива съоръжения, правени в България. Затова се налага въвеждането на проектна компания, което между другото е световна и европейска практика.
В сектор транспорт има три ключови неща. По същия начин ускорено и даже още по-бързо
договориране и разплащане с европейските средства. Бързо, стегнато и оптимизирано продължаване на реформите в целия сектор. Много важно нещо, което не беше силно застъпено, а е изключително важно за управлението на държавата, електронното правителство. Там има известни колебания и забавяния.

Ще има европейски пари и за влакове

Правят се безпрецедентни инвестиции в сектора железници. Проектите са в ход. Някои от тях вече са в процес на изпълнение, за други тръжните процедури са приключили, за последните тръжната процедура е пред приключване. Става въпрос за подновяване на железопътна инфраструктура, която да позволи на подвижния състав да се движи със скорост 160-200 километра в час.
Имаме уговорка с Европейската комисия, че ако ние постигнем тези цели, за следващия програмен период след 2014 г. те ще бъдат склонни да финансират и подвижен състав, тоест ще има европейски пари и за влакове. Но, разбира се, ние трябва да си извървим стъпките.
Моето впечатление е, че идеята с промените е нещата да вървят изцяло на експертно и прагматично ниво.


/Пред бТВ със съкращения/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване