05/21/11 21:26
(http://e-vestnik.bg/)

Забавянето на Китай може да стимулира Европа

в. Уолстрийт джърнъл Юръп

Рисунка: доминиканюз

Китайската икономика се забавя.

За европейците, които са притиснати в момента, това развитие може да бъде повод за празнуване - не от чувство на злорадство, а заради възможните последици за икономиката.

Ако забавянето е сигнал за ребалансиране на икономиката на Китай, то това в крайна сметка ще означава, че страната ще внася повече от другите страни според обема на износа си. По-умереният китайски растеж може да намали натиска върху цените на суровините, а това ще отслаби желанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) да повишава лихвените проценти.

Растежът на китайския брутен вътрешен продукт (БВП) тази година може да се забави до 8 %, прогнозира Джим О’Нийл, председател на съвета на директорите на Goldman Sachs Asset Management. Тази стойност е доста по-ниска от прогнозата за растеж от 9,6 %, която Международният валутен фонд (МВФ) публикува през април, и много под растежа от 10,3 %, отчетен през 2010 година.

Забавянето идва на фона на борбата на Пекин с високата инфлация и опасенията, че ценовият натиск води до искания за по-високи възнагражденията, създавайки опасност от гибелна ценова спирала. В края на миналата седмица Китай повиши задължителните си минимални резерви с 0,5 % до 21 %, въвеждайки подобна мярка за осми пореден пък от октомври миналата година, като начин да “охлади” буйното кредитиране, за което се твърди, че е причината за инфлационния натиск. Мнозина анализатори твърдят, че китайската икономика бе двигателят, благодарение на който светът излезе от рецесията от 2009 година. В такъв случай евентуално забавяне на Китай би било повод за безпокойство най-вече за страните, които продават стоките си на китайския пазар - като Германия.

“Растежът на европейската икономика всъщност зависи от износа на Германия, тъй като средиземноморските страни не отчитат растеж, а нарастването на БВП на Франция и Великобритания е слабо. Германският износ пък е насочен най-вече към Китай”, отбелязва Чарлз Дюма от консултантската компания Lombard Street Research.

На фона на слабото вътрешно търсене и слабите перспективи за възстановяване на търсенето в страните по периферията на Европейския съюз, които се борят с планове за бюджетни икономии и дългови кризи, продажбите на германски стоки за Китай са ключов източник на растеж за европейската икономика.

Изчислено в номинална стойност, Китай е третият по големина търговски партньор на Германия. През 2010 година Германия е внесла от Китай стоки за 68 млрд. д. срещу износа си от 74 млрд. долара за китайския пазар. През същата година общата стойност на стокообмена се е повишила с 35 %. Въпреки отчетеното през 2009 година свиване, растежът в търговията между двете страни се е ускорил средно с 20 % от 2004 година.

Връзка, която е най-силно видима по китайските улици. Китай стана основен пазар за германските производители на луксозни автомобили като Daimler и BMW, които само през първото тримесечие на тази година продадоха на китайски купувачи общо над 100 000 автомобила. Китай гарантир 12,5 % от продажбите на BMW през 2010 година, а продажбите на компанията на китайския пазар нараснаха с 85 % на годишна основа.

Как тогава е възможно забавянето на Китай да бъде благоприятно за Европа?

Има две причини, отбелязва Джулиън Джесъп от Capital Economist. Първо, растежът на Китай не се отрази особено добре на други страни. И второ, китайското забавяне ще отслаби инфлационния натиск върху Европа, тъй като ще доведе до понижаване на цените на суровините.

Да започнем с факта, че докато Германия има излишък търговията си с Китай, то това не може да се каже за ЕС като цяло. През 2010 година Евросъюзът е внесъл китайски стоки за 282 млрд. евро (404,49 млрд.д.), но е изнесъл стоки за едва 113 млрд. евро, отчитайки търговски дефицит от 169 млрд. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване