05/24/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов открива Седмата световна среща на БГ медиите в Хага

Премиерът Бойко Борисов ще открие официално на 26 май Седмата световна среща на българските медии, която тази година се провежда в Хага, столицата на Холандия. Инициатори и организатори на медийния форум са Българската телеграфна агенция (БТА) и Асоциацията на българските медии по света (АБМС). Насловът на срещата тази година е “Медии и пари”. Във фокуса на вниманието ще бъдат проблемите на икономиката на медиите и тяхното финансиране, собствеността и независимостта, развитието на медийната инфраструктура, авторското право и други.
Медийният конгрес, който традиционно събира български журналисти от цял свят, ще бъде официално открит в средновековната холандска катедрала Гротекерк ден Хааг. Сградата, построена в настоящия си вид през XV век, е уникална архитектурна забележителност, както и паметник на културата с богата и разнообразна история, датираща от 1280 г. Участници в дискусиите ще бъдат също министрите Томислав Дончев, Вежди Рашидов и Николай Младенов, собственици и главни редактори на медии, експерти. Работната част на Седмата световна среща ще продължи до 29 май в холандския град Хилверсум, който е приет за медиен център на Холандия. В града се намират студиата на всички холандски и голяма част от европейските телевизии и радиа, както и единственият в света Музей на медиите. Освен архитектурна забележителност той е и най-големият аудио-визуален архив в Европа, тъй като съхранява над 700 000 часа телевизионни, радио-, музикални и филмови записи. По думите на генералния директор на БТА Максим Минчев причината домакин на срещата да бъде именно Холандия е, че там функционират няколко български медии, живеят много българи, доста от които студенти, както и фактът, че страната е един от най-големите инвеститори у нас и стратегически партньор на България в нейния европейски път. Идеята на седмата среща, както и на останалите досега, е наред с обсъждането на важни от дневния ред теми за медиите да бъде промотирана и нашата страна. Над 40 са българските медии от цял свят, които ще се включат във форума тази година. Срещата ще събере представители на печатни и електронни издания, радиа и телевизии от над 25 държави, сред които САЩ, Канада, Великобритания, Испания, Гърция, Израел, Унгария, Чехия, Холандия, Швеция, Сърбия, Румъния, Украйна, Молдова. Поканени са и нови медии от Швеция, Китай и Южна Африка, които не са участвали в срещите досега. Световните срещи на българските медии се превърнаха в професионален форум, чиято цел е събиране, комуникация, изграждане на мрежа и взаимоотношения на сътрудничество между колеги - български журналисти от цял свят. Форумът изпълнява и амбициозната задача да срещне медиите на българите извън България - като посредници към нашите общности в чужбина - с представители на държавните институции. Освен професионално събитие медийната среща е и национална кауза.
Проведените от 2005 г. до сега шест срещи (в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена) се превърнаха в национални събития с огромен обществен ефект и публичност в България и извън нея.
Седмата световна среща на българските медии се реализира с подкрепата на "Петрол", "ЧЕЗ България", "Изи Пей", "Тандем", "Уестърн Юнион".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване