05/24/11 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Предлагат петролът да се разтоварва в пристанище

Компанията „Транс Болкан Пайплайн“ (ТБP), която е собственик на проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“, е представила в българското екоминистерство преработената екологична оценка на петролопровода. От дружеството са преценили, че по-подходящият вариант за строеж на съоръжението е, ако танкерите разтоварват нефта на пристанище (естакада). Първоначалните планове на ТБП бяха разтоварването на нефта да става на буйове, но след редица разговори със страната ни и представители на Бургаска област се е стигнало до този вариант. Очакванията са разтоварването на естакада да не пречи на съществуващите екологични зони от мрежата „Натура“ в региона, обясняват от ТБП. Очаква се разтоварването на петрола да става в района на нефтеното пристанище „Росенец“, където и в момента спират корабите със суровина за „Лукойл Нефтохим“. Това ще бъде и предимство за проекта, защото ще позволи да се направи връзка със съществуващата инфраструктура, смятат от ТБП. „Нашите намерения са да осъществим проект, който да отговаря изцяло на съображенията на българските институции, отговорни за опазване на околната среда“, обясни Владислав Емелянов, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ТБП.
Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни се отказва от строежа на петролопровода до Гърция заради поет ангажимент към хората от Бургас и региона. Страната ни вече втора година не е плащала и вноските си като акционер в проектната компания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване