05/24/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Турция подписва с акционерите споразумение за "Набуко" на 6 юни

Турция ще подпише споразумение за проекта „Набуко“ на 6 юни, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от РИА „Новости“. Документът ще бъде подписан от всички компании, участнички в проекта - българската „Булгаргаз“, турската „Боташ“, австрийската OMV, румънската „Трансгаз“, унгарската МОЛ и германската RWE.
Йълдъз добави, че участниците в проекта се опитват да получат конкретен отговор от Азербайджан за доставките за „Набуко“. „Ако отговорът на Азербайджан е негативен, ние ще се свържем с Туркменистан, Ирак и Иран за доставки на природен газ. Проектът е от огромно значение за Турция и за Европа“, отбелязва още турският министър на енергетиката.
По план през „Набуко“ се очаква да транспортира по 31 млрд. куб. м природен газ от Каспийския регион за ЕС, заобикаляйки Русия.
Строителството на газопровода трябваше да започне догодина, а първите доставки да са през 2015 г., но преди месец от консорциума за проекта обявиха, че изпълнението на газопровода се удължава с още една година в съответствие с графика на доставките.
Междувременно България поиска пред ЕС да бъде намерено решение на въпроса за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи. Това е изискване на третия европейски енергиен либерализационен пакет, но приложението му така е невъзможно. Причината за това са клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с руската „Газпром“. Въпросът е бил дискутиран по време на срещата на енергийния министър Трайчо Трайков с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. В момента договорът с „Газпром” ни забранява обявяването на свободните капацитети, като разглежда тези данни като конфиденциална търговска информация. Затова сме поставени между чука и наковалнята – от една страна, еврокомисията ни заплашва със съд, ако не обявяваме капацитетите, а „Газпром“ ни заплашва със съд, ако го направим”, обясни министър Трайков. Експерти обясняват, че в момента едва 30% от капацитета на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ е заета.
България е отказала да изпълни и споразумение с Русия от 1994 г., което предвижда Москва да придобие част от газовата инфраструктура у нас, каза външният министър Николай Младенов пред парламента в петък. На 17 февруари тази година руското посолство у нас е уведомено, че подобна договорка е в нарушение и на изискванията от третия либерализационен пакет на ЕС, обясни още Младенов.
При срещата си с еврокомисарят Йотингер министър Трайков е обсъдил и въпроса за равнопоставено третиране на всички държави по проекта „Южен поток“ в двустранните договори с „Газпром”, като предимство в тях да има европейското право. Темата ще бъде поставена пред руската страна тази седмица, когато руският министър на енергетиката Сергей Шматко ще представи пред ЕК на какъв етап е проектът „Южен поток“. При срещата си Трайков и Йотингер са обсъдили и възможността за участие на представители на Брюксел в преговорите по газовите въпроси на държавите членки с трети страни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване