05/26/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Лидерите на Г-8 готвят план "Маршал" за арабските страни

Лидерите на страните от Г-8 се събраха във френския курорт Довил вчера, за да обсъдят своята реакция след революциите в Египет и Тунис и конфликта в Либия, съобщи Би Би Си. Глобалната икономика и климатичните промени също бяха включени в дневния ред на срещата на лидерите на САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада. Те се очакваше да се срещнат със своите колеги от Тунис, Египет и председателя на Арабската лига, за да изяснят подробностите около помощта за тези страни, вече получила наименованието нов план „Маршал“, подобно на помощта, предоставена от САЩ за Западна Европа след Втората световна война.
Миналата седмица американският президент Барак Обама обяви, че Вашингтон е поискал от Световната банка и Международния валутен фонд да представят план на срещата на Г-8, който да помогне за стабилизирането и модернизирането на икономиките на Тунис и Египет. САЩ ще опростят 1 млрд. долара от египетския дълг и ще гарантират още 1 млрд. за финансиране на инфраструктурни проекти и нови работни места. Обама обеща да помоли Конгреса да финансира предприемачески фондове, които да предоставят средства за инвестиции в двете страни. Революциите в Тунис и Египет, които дадоха начало на промените в арабския свят, изгониха туристите и инвеститорите, от които икономиките на тези страни са силно зависими, коментира АП. Според някои анализатори, ако не се помогне на тези страни, това може да доведе до политически екстремизъм.
Канадският премиер Стивън Харпър обаче едва ли ще обещае програмата за помощ, която Египет и Тунис се очаква да поискат на срещата, коментира „Монреал газет“. Според изданието премиерите на Египет и Тунис ще поискат най-малко 15 млрд. долара помощи с надеждата, че Арабската пролет ще доведе до реално подобряване на живота на младите хора, участвали в бунтовете. Канадски официални представители обявиха, че Харпър ще подкрепи усилията за подпомагане на двете страни, но според него помощта трябва да дойде от финансови институции като Световната банка, МВФ и Африканската банка за развитие.
Въпреки че на срещата на Г-8 се обсъжда ролята на страните в процесите на подпомагане на икономиката, засега е твърде рано да се говори за споразумение за точни суми, поясниха американски източници. Европейската банка за възстановяване и развитие може да преразгледа своите цели и да се фокусира върху Южното Средиземноморие, каза представител на кабинета на френския президент Никола Саркози. Лидерите на Световната банка и ООН също се очакваше да поставят подписите си под декларацията за партньорство. МВФ ще бъде представен от изпълняващия длъжността управителен директор Джон Липски. Темата за наследника на Доминик Строс-Кан, който е под домашен арест след обвиненията срещу него в сексуално посегателство, се очакваше да бъде сред обсъжданите в неофициалните разговори.
Ядрената сигурност е друга важна тема на срещата на върха, като японският премиер Наото Кан представи на останалите лидери нови данни за продължаващата криза в авариралата АЕЦ „Фукушима 1“. Стрес тестовете на атомните централи трябва да се извършват по целия свят, не само в Европа, обявиха председателят на ЕК Жозе Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпуй на съвместна пресконференция в рамките на срещата на Г-8.
Бъдещето на интернет също е сред обсъжданите теми. Изпълнителните директори на Facebook Марк Закърбърг и на Google Ерик Шмит са част от делегацията, която ще направи изявление на срещата на върха, посветено на това, как интернет може да бъде двигател на растежа и социалните промени, съобщи ДПА. Панелът от шестима интернет и медийни лидери ще представи и изводите от електронната Г-8, която се проведе по-рано тази седмица в Париж.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване