05/26/11 14:11
(http://e-vestnik.bg/)

Още от Wikileaks. Нанси Макълдауни: Бойко Борисов е майстор на подвеждането и преструвките

Нанси Макълдауни и Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Сайтът Биволъ, партньор на Wikileaks за България, публикува още една грама от американското посолство в България, посветена на Бойко Борисов Тя е от 2008 г.и е подписана от тогавашната посланичка Нанси Макълдауни https://www.balkanleaks.eu/en/08sofia672.html. По това време Борисов е кмет на София, година преди парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ. Публикуваме пълния текст.

Следващият български премиер

Резюме:
1. Почти сигурният следващ министър-председател на България е кметът на София Бойко Борисов. Недоиздялана и изменчива фигура, която слухове свързват с организираната престъпност, Борисов експлоатира копнежа на избирателите за силен лидер, който да преобърне усещането за провал, произтичащо от управлението на настоящия премиер Станишев и неговата блокирала трипартийна коалиция.

Демонстриращ липсата си на изтънченост и простотата си като свои отличителни достойнства, Борисов е най-хитрият и харизматичен играч на деня. Той много ясно и последователно култивира американско и европейско одобрение, за да подсили своята легитимност.

Използвайки това като наше предимство, ние можем да го насочваме, както и неговата партия ГЕРБ, към по-благонадеждни позиции с наближаването на парламентарните избори през следващата година. (край на резюмето)

2. Независимо че парламентарните избори са след девет месеца, столичният кмет Борисов е смятан за победител на тях. По популярност той изпреварва премиера Станишев с над 30 пункта, изравнявайки се с президента Първанов. Харизмата на Борисов, благоразположението на медиите към него и дискредитираните му политически съперници (и техните партии) изтласкаха напред 2-годишната му партия ГЕРБ. Въпреки че се самообяви за “новата десница”, ГЕРБ черпи сила от “невъобразимата” личност на Борисов и неговата склонност към популизъм. Той привлича разочарованите и отчуждени избиратели и отляво, и отдясно и заедно с това може да разчита на голям дял от протестния вот срещу непопулярната коалиция, водена от социалистите.

Груба политическа сила

3. Умел политически играч, Борисов е находчив и с добри реакции независимо от простодушието си в известна степен. Чувствайки се по-удобно на българската, отколкото на международната сцена, той същевременно не е начинаещ и в игрите на по-голям терен. Той е напълно наясно с властта - реална и символична - и как трябва да я удържи и упражнява. Подценяването на неговия политически талант е грешка, която би струвала скъпо на съперниците му. Наричан “груба политическа сила”, с акцент върху всяка от трите думи, той взима решенията си инстинктивно. Той е повече тактик и “вътрешен играч”, отколкото стратег.

По повод проявяваната изменчивост в позициите му в контакти с нас представители на ГЕРБ казват, че може да бъде “нетърпелив” и “всеки ден да си променя мнението”, дори когато е напълно фокусиран върху ясно определена цел.

Борисов има сенчесто минало - лични връзки с мафиотски босове от 90-те години, но отхвърля всякакво замесване в престъпна дейност. По времето, когато беше главен секретар на МВР, той лично ръководеше операции срещу наркодилъри, но нямаше арести на знакови фигури от организираната престъпност.

С наближаването на изборите въпросът за неговото минало вероятно ще се поставя все по-често, особено от изпадналата в безнадеждно състояние социалистическа партия, която възнамерява да проведе мощна негативна кампания с цел да я превърне в нещо като “референдум” по отношение на Борисов.

Трамплинът София

4. Борисов непрекъснато се хвали с американските и европейските си връзки, включително с подкепата от дясноцентристката фондация “Конрад Аденауер”, от фондациите “Ханс Зайдел” и “Робер Шуман”, както и с личните си отношения с германския канцлер Ангела Меркел и Европейската народна партия.

В първата си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване