05/27/11 17:18
(http://www.klassa.bg/)

Белградски съд реши да предаде Младич на Хага

Апелативният съд в Белград взе решение, че са изпълнени условията за предаване на Ратко Младич на трибунала в Хага. Това съобщи адвокатът му Милош Шалич, цитиран от „Блиц“. Защитникът каза пред сградата на Специалния съд, където е задържан Младич, че ще обжалва това решение в понеделник.
Обвиненият за военни престъпления от Хагския трибунал генерал не е оказал никаква съпротива при задържането си, коментират медиите. На разпита той обяснил, че не е използвал двата си пистолета, защото „не е искал да убива момчетата, дошли да го приберат“. Младич също така нееднократно повтарял, че не признава трибунала в Хага. По време на ареста генералът е имал в къщата си голямо количество лекарства. В сградата на Специалния съд, където е задържан, Младич е под постоянно лекарско наблюдение заради влошеното си здравословно състояние. На снимката, направена след залавянето му и публикувана от сръбския „Политика“, се вижда, че той е много остарял и променен за годините си на бягство.
Младич бе задържан под фалшиво име, като неофициално се знае, че агенти от сръбската Информационна агенция за сигурност (БИА) от няколко месеца са следили човек под името Милорад Комадич. Според тях Младич го е избрал, за да може по-лесно да го запомни – тъй като последните три букви от името и презимето образуват Ратко Младич.
„Блиц“ твърди, че бившият командващ армията на Република Сръбска от 2010 г. е работил като строител. Иронията е в това, че строителството в така наречената нова зона на град Зренянин, където е работил, се финансира от Европейския съюз. Миналата година градът е бил посетен от сръбския президент Борис Тадич и ръководителя на делегацията на ЕС в Сърбия Венсан Дежер.
Десетте милиона евро, обещани от сръбската държава за информация, която би довела до залавянето на Младич, ще си останат в държавния бюджет, съобщиха от Белград.
В 13.00 ч вчера Младич се яви отново в съда, като адвокатът му Милош Шалич заяви, че ще поиска обвиняемият да бъде настанен на място, където да му бъде оказвана активна медицинска грижа. Изслушването на обвиняемия продължи по-малко от час. Преди това към 11.00 часа той бе посетен от съпругата си Босилка и сина си Дарко, който заяви пред репортери, че баща му е в много лошо състояние, тъй като дясната му страна е частично парализирана. Дарко добави, че Младич е пожелал да бъде прегледан от руски лекари. По-късно обвиняемият поиска и получи в килията си ягоди и телевизор.
Според „Дойче веле“ след ареста на Младич сръбският президент Борис Тадич ще настоява страната му да бъде приета в ЕС, и то по-скоро. Тъй като партията на Тадич губи популярност и е изправена пред вероятността да загуби изборите догодина, перспективата за скорошното присъединяване на Сърбия към ЕС ще донесе на президента дивиденти във вътрешнополитически план.


Протести в Сърбия в защита на генерала

Сръбската националистическа партия заяви вчера, че ще протестира срещу ареста на Ратко Младич и планираното му екстрадиране в Хага, предаде ДПА. Заместник-председателят на Сръбската радикална партия Драган Тодорович каза, че неговата формация е поискала разрешение от полицията за протестно шествие утре следобед в центъра на Белград. Десетки души демонстрираха след ареста на Младич в четвъртък вечерта в сръбската столица. Според директора на полицията Милорад Вельович 86 души са били задържани при неразрешената протестна акция. Вельович каза, че полицията в цялата страна е в повишена готовност. Най-големи протести в четвъртък е имало в Нови сад, където около 500 души са се опитали да проникнат в сградата на „ТВ Войводина“, съобщи РИА „Новости“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване