05/27/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

"Манчестър Юнайтед" и "Барселона" в битка за €126 млн.

Победителят в тазгодишния финал на Шампионската лига между „Барселона“ и „Манчестър Юнайтед“ ще прибере солидната сума от 126 милиона евро. Това разкрива проучване, направено по поръчка на MasterCard. Двубоят е тази вечер на „Уембли“ и ще бъде предаван пряко по bTV Action. Проучването, направено от спортния маркетингов експерт Саймън Чадуик от Университета в Ковънтри, е на база наградния фонд от УЕФА, както и на приходи от телевизионни и рекламни права и продажби с логото на двата отбора. Загубилият финалния двубой отбор ще се примири със 73 милиона евро. Докладът на MasterCard изчислява, че финалът между двата най-силни европейски клуба сега е на стойност около €369 милиона - €17,5 милиона увеличение на стойността спрямо финала през миналата година. Това увеличение се дължи на това, че участват два отбора, за които се смята, че са едни от най-ценните футболни брандове.
Същевременно преди олимпийските и параолимпийските игри в Лондон следващата година столицата на Великобритания се очаква да спечели ползи от €52 милиона, докато привърженици на футбола се събират да гледат мача в събота вечерта и харчат пари в баровете, клубовете и хотелите в града. Не само Лондон обаче ще обере плодовете от тазгодишния финал на Шампионската лига. Родният град на клуба, който спечели финала, ще получи икономическа „инжекция" от 18 милиона евро чрез комбинация от повишаване на туризма и увеличаване на местните разходи.
Списание Forbes миналата година посочи, че английският шампион е клубът с най-ценния спортен бранд на планетата, докато „Барселона“ беше поставена на 8-о място в таблицата на лигата.
Според проучването Латинска Америка също ще се облагодетелства с до 100 милиона евро от финалната среща на Шампионската лига. Докладът прогнозира, че този двубой се очаква да предизвика рекорден интерес в южноамериканските страни. Общо 12 латиноамерикански играчи са част от двата отбора на финала и предвид, че за около 40% от населението на Южна Америка се вярва, че са с испанско потекло, интересът от този континент ще достигне нови висоти през тази година.
Всеки един от титулярите в „Барселона“ ще прибере сумата от 750 000 евро, ако каталунците победят „Манчестър Юнайтед“. Сумата е почти двойна на бонусите, които ще вземат футболистите на „червените дяволи”, ако триумфират с отличието. Отборната премия за Лионел Меси и компания е в размер на 18,5 млн. евро, което означава, че играчите на Пеп Гуардиола биха могли да припечелят по 8000 евро за всяка минута игра във финала на „Уембли”. Сумата обаче няма да бъде разпределена по равно между всички футболисти, като играчи от ранга на Меси, Шави и Иниеста се очаква да приберат възнаграждения от над един милион евро.
Премията е почти същата за „Барселона“ отпреди две години, когато испанският гранд спечели требъл, а на финала отново победи „Юнайтед“ с 2:0. Отборното възнаграждение за Димитър Бербатов и колегите му пък ще бъде в размер на 10 млн. евро.
Лошата новина за каталунците може да дойде, ако Пеп Гуардиола напусне „Барселона“ независимо от резултата във финала в Шампионската лига. Това заяви легендата на каталунците Йохан Кройф.
"Гуардиола работи усилено през последните три години и няма да бъда изненадан, ако той напусне веднага след финала в събота независимо от резултата", заяви Йохан Кройф.
УЕФА пък оповести най-добрата единайсеторка на изминалия сезон в Шампионската лига. Повече от половината футболисти там са играчи на финалистите „Барселона“ и „Манчестър Юнайтед“ - шестима. Отборът бе определен по система за рейтинг на футболистите Player Rater, където на официалния сайт на европейската централа феновете могат да дават своите оценки. Така сред най-добрите 11 попаднаха: Ван дер Сар, Сърна, Видич, Пике, Марсело, Йозил, Гигс, Иниеста, Бейл, Меси, Раул.


Димитър Бербатов получи "Златната обувка"

Българският нападател на "Манчестър Юнайтед" Димитър Бербатов получи "Златната обувка" за голмайстор в английската Висша лига. Бившият капитан на националите отбеляза 20 гола през изминалия сезон в Премиършип и раздели първото място с Карлос Тевес от "Манчестър Сити" в класация на спонсора "Барклис". През сезона той отбеляза три хеттрика, включително впечатляващите пет гола срещу "Блекбърн".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване