05/27/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Одобриха трасето на "Южен поток" в Сърбия

Разработен е подробен план за строителството на газопровода „Южен поток“ през Сърбия. За това са се договорили в Цюрих председателят на Управителния съвет на „Газпром" Алексей Милер и генералният директор на „Сърбиягаз" Душан Баятович, предаде агенция "Фокус". Очаква се газопроводът да преминава в близост до газовото хранилище „Банатски двор“.
На българска територия тръбата ще преминава от района на Варна и ще влиза в Сърбия около Зайчар. Предвижда се „Южен поток" да доставя руски природен газ за Европа през Черно море до 63 млрд. куб. м газ годишно. Строителството трябва да започне през 2013 година, а тръбопроводът да бъде пуснат в експлоатация през 2015 г. По предварителни оценки стойността на съоръжението е 15,5 млрд. евро.
До 5 години пък може да бъде завършен проектът за доставки на природен газ от Азербайджан до Румъния през Грузия, предаде вчера БНР. Очаква се цената му да бъде между 1,5 и 5 млрд. евро в зависимост от транспортираните количества гориво. Проектът включва газопровод от Азербайджан до грузинското черноморско пристанище Батуми, терминал за втечняване на газа там, танкерен флот и комплекс за регазификация на румънското пристанище Констанца.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване