05/27/11 17:47
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Цветанов: Даренията в МВР не осигуряват протекция

Даренията не облагодетелстват никого с протекция. Ако бъде доказана финансова зависимост на полицейски служители, ще бъдат взети адекватни дисциплинарни мерки. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента вчера.
„МВР ще бъде безкомпромисно към всеки, който принуждава гражданите да станат дарители, за да получат дадена полицейска услуга“, увери Цветанов. Малко по-рано през деня след среща с хърватския си колега Томислав Карамарко министърът съобщи, че МВР обмисля да направи публичен регистър на дарителите си. На въпрос, дали това е възможно, той каза, че „няма пречка да се вземат подобни решения".
„Уверявам, че няма да има никакъв пропуск“, категоричен беше министърът в парламента по отношение на тези, които принуждават гражданите да даряват на полицията. По думите му част от даренията, които се получават, „са от физически и юридически лица, които са оценили работата“ на служителите на реда.
Вътрешният министър припомни за операция „Наглите”. Тогава полицаите са предотвратили отвличане на момиченце на бизнесмен. След този случай признателният баща е дарил на полицията 20 компютъра.
„Това е направено в знак на благодарност, че са предотвратили отвличането на едно момиченце“, обясни Цветанов. Той даде за пример и дарение от 12 компютъра, направено от Българския спортен тотализатор.


Бизнесът в страната зависел и от началника на РПУ-то

Когато имаш бизнес в страната, той е зависим от двама души – кмета на общината и началника на полицейското управление. Това заяви пред bTV жена, която твърди, че е била принудена да стане дарител на местната полиция, за да е спокойна, че тя ще си свърши работата при разследване на кражби от нейни обекти. Жената обясни, че е дарявала пари, но в документите било записано, че е гориво. „Винаги са пари, няма значение какво пише”, добави тя и посочи, че й е било казано, че парите ще бъдат похарчени за банкет на местната полиция. Според нея такава практика имало от години, като последното й дарение било през 2008 г.


Униформен е уволнен за насилие

Служител на МВР е бил уволнен след сигнал за полицейско насилие от началото на годината. Това съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Антон Кутев. До 30 април са направени общо 35 проверки, като само при 4 от тях жалбите се оказали основателни.
През 2010 г. двама полицаи са били уволнени заради насилие върху задържани. Общо са били извършени 156 проверки, като на виновните са наложени дисциплинарни наказания. Проверяват се всички сигнали за неправомерни действия. Независимо от резултатите на вътрешноведомствените проверки, материалите се дават на прокуратурата, добави Цветанов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване