05/28/11 07:59
(http://e-vestnik.bg/)

Цветино Джукати за чалгата, Бойко и нещастието да си ром в България

Великият войник е българинът, защото в момента търпи всичко, всякакви несгоди, обяснява певецът за скандалната си песен

Цветино Джукати. Снимки: авторката

Той се казва Цветан и е от село Горна Кремена, Врачанско. Прякорът му е Цецо Джуката, но е познат повече като Цветино Джукати – един от най-ярките представители на т. нар. чалга. Но няма лъскави клипове като фолкпевиците, нито се вози на мерцедес.
Заради Цветино Джукати и оркестър “Фешън” (виж видеото по-долу) простолюдието в цяла България „не мое се запре”. Песента „Не моа се запра” предизвика скандал с припева си “Велик е нашият войник” (Б. р. - клипът го изписват най-често “Не моо се запра”, думата е редукция от “не мога”, по-правилно е “не моа”). Заради него генералният щаб на армията излезе с декларация, без да цитира конкретно песента, че не бива да се посяга на войнишките маршове. Покрай това сидеровистите и сродните им среди тръгнаха “на нож” с версията, че „един мръсен циганин” не може “да се гаври с химна на българската армия”.
Цветино е на 34 години, от 22 години живее в село Горна Кремена. Като дете е живял в близкото село Долна Кремена, но баща му умира млад, и чичо му ги гони с майка му от къщата. Така се заселват в Горна Кремена. Работи от малък какво ли не – овчар, бъркал е вар, полагал е кабели, бил е свинар на един бизнесмен от Мездра. Започва да пее случайно в заведение и днес е един от най-слушаните по чалга дискотеките в провинцията.

„Не моа са запра” и “Велик е нашият войник”

„Допреди тая песен имам още шест. Тази ми е седма и ми е най-успешна. А имам много по-силни песни. Текстовете си ги пиша сам, всичките ми песни са авторски. Имам много хубави балади. Като изкарах „Не моа са запра” и всеки вика „Каква е тая простотия?” . Обаче те не са слушали другите песни. Би трябвало да се чуят всичките песни, и после да разправят, че съм еди си какъв.
В България простите песни стават хитове. Когато се пее за нещо весело и има нещо хумористично, някак си това се приема за проста песен. Ето примерно и „Палатка” на Константин, Борис Дали и Илиян – същата работа. Проста песен, ама тотален хит. За народа хубавата стойностна песен е балада, в която задължително се пее за любов, че аз утре ще умра без нея… И така хората слушат едно и също – ние се разделихме, защо ме заряза. Пък онзи е богат, тръгнала си с него заради пари, пък аз съм беден и т. н. И аз имам такава песен. Хубаво. Ама то не може да пееш само за това. Хората идват в едно заведение, за да се веселят. И какво – трябва да слушаме само тъжни, качествени балади ли? Ами на мен това не ми харесва, младите хора искат да се забавляват.

Скандалната песен

„Не моа са запра” стана известна заради вестник „Дума”. Там написаха заглавие от сорта на „Цветино Джукати направи на кючек химна на българската армия – Велик е нашият войник”. Много хубаво ме нагодиха тогава… И там вече всички медии рипнаха, че съм изпял химна на българската армия на кючек. Но аз мисля, че не е така. Според мен медиите просто търсят с какво да си запълват програмите и страниците. Изкараха ме, че едва ли не съм терорист номер едно. Беше нещо страшно и много обидно. Дават по телевизията военен парад и отстрани как пея. Все едно съм някакво камикадзе и ей ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване