05/29/11 18:44
(http://www.klassa.bg/)

До 15% от доставките на газ у нас идват от Черно море

Газовите находища в Черно море - „Калиакра“ и „Каварна“, осигуряват между 10 и 15 процента от годишното потребление на газ в България, каза вчера във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Пред БТА той обясни, че сега започва експлоатацията и от третото находище „Каварна-изток“. Сондажите се експлоатират от шотландската компания „Мелроуз ризорсис“ и са единствената алтернатива на вносния руски газ у нас. В момента обаче на компанията енергийното министерство й е отнело правото да проучва за нови находища на газ Черноморието на север от Варна. От февруари ведомството и дружеството водят преговори за удължаване на концесията за проучване на шелфа.
Трайков припомни, че през 2010 г. е дадено разрешение за проучване за газ в южната част на Черноморието ни, и изрази надежда, че там също ще бъдат открити нови залежи.
Синьо гориво за 300 г. напред може да има в Добруджа, ако са верни първоначалните проучвания на американската компания „Шеврон“, каза ден по-рано в София енергийният министър. Компанията ще изследва района около Нови пазар за шистов газ, като за момента се предполага, че там има залежи между 300 млрд. куб. м и 1 трилион кубика, заяви Трайков. Компанията е победила конкурента си в конкурса - "Би Ен Кей петролеум". Оттам са готови да платят 30 млн. евро на страната ни, за да проучват терена в следващите години, а договор с тях ще бъде подписан до две седмици. Министърът добави, че в момента се подготвя и нова процедура за търсене на шистов газ у нас, но на запад от Нови пазар. През миналата година дружеството „Дайрект петролеум“ откри залежи на това гориво в района на Плевен. Според експерти обаче добивът на неконвенционалното гориво е доста по-скъп, отколкото доставките от шелфа на Черно море.
Няма яснота кога страната ни ще подпише нов договор за доставки на газ с Русия, каза още Трайков. По думите му до нов контракт ще се достигне, когато има повече яснота кога ще бъдат построени газовите връзки със съседните страни. Очаква се договорът с Русия да не е дългосрочен, а да осигурява доставките за около 8 г. напред. В момента газ у нас доставят руските компании „Овергаз“, „Винтерсхал“ и „Газпром експорт“, като страната ни има намерение да подпише договор единствено с последната от тях. Трайков обясни, че преговорите за доставки на природен газ с руснаците не са леки, но ако предишното правителство е имало по-принципна позиция при разговорите с „Газпром“, сега суровината ни щеше да струва със 160 лв. по малко за всеки 1000 куб. м.
Трайков обясни, че през юни ще започне строежът на подводния участък на газопровода между Русе и Гюргево, а догодина интерконекторът трябва да бъде завършен. В края на 2014 г. се планира да бъде завършена и газова връзка с Гърция, по която се очаква до страната ни да достигнат договорените 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан. Газопроводът между Стара Загора и Комотини ще бъде собственост на БЕХ, а участници в проекта са и гръцката ДЕПА и италианската „Едисон“. Проектите за газопроводите с Турция и Сърбия са в по-начален етап, но и по тях се работи усилено, твърди министърът. Вътре в страната вървят и проектите за газификация, като до края на тази година трябва да бъде завършен газопроводът до Силистра, а догодина и тръбата до Козлодуй и Оряхово.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване