05/29/11 19:02
(http://www.klassa.bg/)

Само по един кандидат за шефове на спецсъда и прокуратурата

Само по един кандидат е подал документи за всеки от ръководните постове на специализираните съд и прокуратура, които трябва да заработят от 1 септември. Това показват данните в сайта на Висшия съдебен съвет. Крайният срок изтече на 27 май, но е възможно да има и документи, изпратени по пощата, съобщи БТА.
За ръководител на Апелативната спецпрокуратура се е кандидатирал прокурорът от Върховната касационна прокуратура Борислав Сарафов. Той е завършил академията на МВР със специалност право. Известен е с изявите си около делото срещу братя Галеви, както и с разследването за убийството на радиоводещия Боби Цанков. За първоинстанционната прокуратура се е кандидатирал обвинителят Светлозар Костов от Бургас. Обвинителят бе командирован в столицата, за да работи по мегаделото “Октопод”. Името му нашумя след скандалното му изказване за присъдата на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки – „Вързахме кънките на Максим Стависки“, след което бе наказан от ВСС. Костов е известен и с работата си по делата срещу несебърския наркобос Митьо Очите.
За председател на Апелативния специализиран съд е подал документи изпълняващият длъжността ръководител на Окръжен съд-Хасково Росен Русев. Освен за този пост той се кандидатира и за втори мандат като шеф на хасковския съд. Той е човекът, който прати зад решетките черногорския наркотрафикант Будимир Куйович. Съдията Станимир Миров от Софийския районен съд е кандидат за председател на първоинстанционния спецсъд.


Избират председател на СГС

Висшият съдебен съвет избира днес нов председател на Софийския градски съд. Постът беше овакантен, след като ръководителят Георги Колев оглави ВАС. Четирима са претендентите за длъжността, като всичките са действащи съдии в СГС. Единият от претендентите е заместничката на Колев Величка Цанова. Тя се ползва и с одобрението на голяма част от съдийската общност в София. 109 от съдиите внесоха в събота подписка в нейна подкрепа. Друг кандидат е Десислав Любомиров. Третият претендент е Владимира Янева, за която сайтове твърдят, че е близка с вътрешния министър Цветан Цветанов. Четвъртият претендент е Мария Вранеску.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване