05/30/11 19:41
(http://www.klassa.bg/)

Владимира Янева оглави Софийския градски съд

Ана Михова
Висшият съдебен съвет избра Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (СГС) вчера. За нейната кандидатура гласуваха първоначално 12 от членовете на ВСС, а при балотажа - 18. Основната й конкурентка Величка Цанова, която в момента е и.д. шеф на СГС, получи първо 9, а при повторното гласуване 5 бюлетини. За поста се състезаваха 4-ма кандидати.
Янева е съдия в Наказателната колегия на СГС. Според информации в медиите тя е в близки отношения с вътрешния министър Цветан Цветанов. По време на дебата беше подкрепена явно от шефа на ВАС и бивш ръководител на СГС Георги Колев.
„Няма как да разбираш работата на прокурорите, без да си бил прокурор", обяви Колев, имайки предвид, че преди да стане съдия, Янева е била и обвинител. По време на изслушването тя беше попитана от шефа на ВКС Лазар Груев как смята да отстоява независимостта на съда и какво разбира под външна намеса. Членът на ВСС Капка Костова пък се поинтересува дали опитът й е достатъчен, за да стане шеф на съда.
„Изградила съм характер, върху който трудно да се оказва натиск“, отговори Янева на Груев. На въпроса на Капка Костова пък обясни, че „административният ръководител трябва да поведе хората, а не да се хареса на всички“.
В подкрепа на другия претендент, Величка Цанова, в събота подписка изпратиха 109 съдии от София.
Третият претендент за поста Десислав Любомиров получи при първото гласуване едва 2 гласа, въпреки че представи множество идеи за по-равномерно разпределение на делата в съда. Изложението му видимо впечатли правосъдния министър Маргарита Попова, която се поинтересува дали досега е споделял идеите си с ръководството на СГС. На питането й Любомиров обясни, че ситуацията е такава, че едва ли някой би взел под внимание предложенията му. След края на изказването му Попова дори обяви пред членовете на съвета, че трябва да си запишат много неща. Положителна оценка за Любомиров даде и шефът на съдебния инспекторат Ана Караиванова. Четвъртият кандидат Мария Иванова-Вранеску не получи нито един глас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване