05/30/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Залята от недоволство, Гърция - в очакване на петия транш

Хиляди в неделя се стекоха на площад Синтагма в Атина на най-многолюдния митинг на гражданското движение на “недоволните”. Това е пети ден от мирните демонстрации, а подобни митинги се състояха още в сто европейски градове.

Хора на различна възраст пристигнаха на площада от всяко кътче на гръцката столица. Младежите останаха до сутринта на палатки. Проявата бе съпътствана с шум на тенджери и тигани, а също и от лозунги, повечето от които бяха насочени срещу политиците. Демонстрантите носеха плакати, на които бе изписан лозунгът “Най-голямото насилие е бедността”.

Протестите на недоволните придобиха общоевропейски мащаби, тъй като десетки хиляди граждани от много страни на ЕС се бяха струпали по площадите, откликвайки на призивите по социалните мрежи в интернет. В Гърция движението на “недоволните” бе подкрепено и от композитора Микис Теодоракис, който в свое писмо поиска политиците да слязат от сцената, тъй като с действията си “рушат, ограбват и заробват Гърция”.

Протестите стават в момент, когато Гърция очаква петия транш в размер на 12 млрд. евро от заемите, предоставяни в рамките на спасителния пакет от 110 млрд. евро за излизане на страната от кризата.

Гърция се нуждае от ново финансиране от ЕС, за да покрие финансовите нужди поне до 2013 г. и се надява да постигне договореност с кредиторите от еврозоната и МВФ във връзка с предложената от правителството в Атина средносрочна бюджетна програма, която обаче се натъква на пречки и трудности, способни да доведат страната до невъзможност да изпълнява финансовите си задължения.

Американски източници смятат, че най-късно до 9 юни разногласията между Атина и кредиторите ще бъдат уредени. “Гръцката драма ще продължи до първата десетневка на юни”, предричат същите източници, като изразяват надежда, че ще бъде намерено компромисно решение за Гърция. Представителите на кредиторите обаче натискат Атина незабавно да пристъпи към затваряне на поне едно от силно задлъжнелите и губещи държавни предприятия и фирми. Изчисленията сочат, че на “червено” са 1 800 държавни предприятия.

Финансовият министър обяви, че ще има “затваряне” на предприятия, като поясни, че “ако е нужно ще стане и това”. По искане на надзорната тройка обаче - на представителите от ЕК, ЕЦБ и МВФ, чиито натиск придоби формата и на ултиматум с оглед на предстоящото отпускане на петия транш от заемите за Гърция, закриването на задлъжнелите държавни предприятия ще бъде направено по избор. Хиляди работещи в тях обаче са застрашени да останат без работа.

Правителството успокоява, че ще направи опит да бъде ограничен броят на съкратените, като уверява, че те ще бъдат пренасочени към други работни места и че ще им бъде дадена възможност за доброволно напускане. Кабинетът Папандреу обаче остана сам, след като парламентарно представени опозиционни партии отказаха да подкрепят мерките за икономии, които управляващите социалисти реализират в замяна на подписания от тях меморандум за заемите, получавани от еврозоната и МВФ.

Брюксел също настояваше за политически консенсус по тези мерки, съдържащи се в предложената от правителството средносрочна бюджетна програма. Опозицията не е съгласна с действията на правителството за реализиране на бюджетните цели. Инициативата на премиера за консенсус шумно се провали. Година след меморандума за кредитите обаче Гърция не само не бе спасена, но е и по-близо от всякога до границата на фалита.

Цифрите говорят сами по себе си. Партията ПАСОК пое от предишното управление на консерваторите от Нова демокрация държавен дълг в размер на 115 на сто от БВП, а в края на март дългът вече бе скочил до 154 на сто от БВП. Финансовото министерство пък преценява, че в края на тази година дългът ще скочи до невижданите досега и кошмарни за страната 163,5 на сто от БВП.

От тази година до края на 2015 г. Гърция пък ще трябва да намери пари, за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване