05/30/11 21:49
(http://e-vestnik.bg/)

Кои са силите на злото между нас?


Писателят Илия Троянов. Снимка: Петър Добрев

Б.р. - Писателят Илия Троянов е роден в София през 1965 г. Семейството му емигрира през 1971 г. в Германия. Завършил е право и етнология. Живее известно време в Кения, Южна Африка и Индия. Троянов е носител е на литературните награди “Бертелсман” (1997) и “Адалберт фон Шамисо” (2000), както и на Марбургската литературна награда (1996), отли­чен е с наградата за белетристика на Лайпцигския панаир на книгата (2006)и с Берлинската награда за литература (2007). Филмът по романа му “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (реж. Стефан Командарев) е носител на множество международни награди. Предлагаме откъс от новата му книга в съавторство с Ранджит Хоскоте “Стичането” (ИК “Сиела”), която ще бъде представена от 18.00 ч. в галерия “Снежана”, ул. “Иван Денкоглу” 30 от Димитър Камбуров и Йордан Ефтимов. 

Всяка събота и неделя из цяла Европа хора всякакъв сорт хора се събират да подкрепят и окуражават своите. Те се струпват по стадиони, пременени в цветовете на своите герои, готови да викат и крещят почти цели два часа. Какво пеят те в моменти на радост и екстаз? Кой лозунг ги обединява, все едно дали са удобно насядали в Мюнхен или тръпнат изправени в Манчестър? Oле! Оле! Ритмично повтаряно на учленени, добре познати серии: Оле … оле… оле-оле-оле! Може би повечето фенове свързват този възглас с Испания. Асоциират го с тореадори или с Дон Жуан. Но колко от хулиганите, докарващи се до френетичност с тези неуморни оле-та, си дават сметка, че всъщност повтарят арабската дума за Бог? Отново и отново, всяка събота и неделя, футболните стадиони в Европа се тресат от викове „Аллах“!

Дума да няма, Западният свят е жертва на нападение. Силите на злото са между нас, те пробиха нашите защити, вкараха отровата на разкола и разпада в хармоничните ни общества. „ГЕРМАНИЯ МЕКА. Тихата ислямизация“, нададе вик от корицата си Шпигел наскоро. След убийството на филмовия режисьор Тео ван Гог в Холандия спецовете обявиха мултикултурализма за мъртъв. В Англия и Франция хората с чужд произход са все по-настойчиво схващани като заплаха.

Това явление не се ограничава до Европа. В Индия мощно политическо движение, наречено „Хиндутва“ определя една напълно измислена чиста индийска идентичност, изключваща всички малцинства. В арабския свят смразяващо подобна идеология изфабрикува едноцветна ислямска догма, заклеймяваща всички други интерпретации като сквернословие.

В глобален план „Войната срещу Терора“, подклаждана чрез нарочно смътни оправдания, метастазира в сблъсък на каноните, културите и цивилизациите. Ние сме на прага на катастрофа (каквото е и името на една апокалиптична програма на CNN), твърдят медийните пророци, трябва да затегнем редици и да защитим нашите ценности и традиции. Чуждото е антагонистична сила, която следва да получи отпор. Без значение колко честни са всички тези вещатели – има място за съмнения, тъй като сексът се харчи, но сблъсъкът върви дори повече – те вярват в една хомогенна, доморасла култура, развила се от сърцевината на някаква нация, някаква традиция, някаква религия. Те определят различието като статично и непреодолимо, забравят общите предци и местното многообразие. Ала убеждението им дава фира, тъй като е сляпо за историята.

Да вземем за пример претенцията, че Западът (Abenland) се отличава благодарение на своята просветена юдео-християнска традиция (впрочем парадокс сама по себе си!). Общоприетата мъдрост гласи, че величието на модерна Европа е било установено през Ренесанса, период на невероятен културен цъфтеж, вдъхновен от идеята за индивида и преоткриването на Древна Гърция. Ренесансът е колосалното постижение на европейския гений и основата на съвременната европейска идентичност. Философското преобръщане на пластовете, което доведе до рационализма и Просвещението, до разделението на църквата и държавата, до човешките права и до Идеята за Свободата, беше провокирано ...

Публикувана на 05/30/11 21:49 http://e-vestnik.bg/11866/koi-sa-silite-na-zloto-mezhdu-nas/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване