05/30/11 19:44
(http://www.klassa.bg/)

От 1 юли ще има увеличение на пенсиите и заплатите

От 1 юли ще има увеличение на пенсиите и заплатите. Това заяви вчера пред TV7 министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той коментира, че се надява решение за индексирането им да бъде взето по време на Тристранния съвет за социално партньорство, който ще се проведе между 15 и 20 юни. „Смятам, че имаше много дебати със синдикатите, с работодателите и по време на тези дебати се сближиха позициите между тях и нашето министерство по отношение на ръст на минималната работна заплата още от 1 юли тази година, за компенсиране на доходите от пенсия, най-вече за най-ниските, пенсии също от средата на годината“, добави Младенов. Той категорично отрече увеличението да е предизборно и допълни, че от доста време е била търсена пресечна точка между финансовите възможности и желанието за увеличение. Социалният министър обяви, че всичко ще зависи от това, какви ще бъдат размерите от бюджета за полугодието. Младенов добави, че финансовият министър е помолил заседанието на тристранния съвет да се проведе в периода 15-20 юни, за да се направи преглед на изпълнението на бюджета. Той обяви, че според него финансовият министър Симеон Дянков ще намери необходимите средства за това. „И аз съм оптимист за много неща“, заяви Дянков няколко часа по-късно по отношение на коментара на социалния министър, че увеличение на пенсии и заплати ще има от 1 юли.


Социалният министър подписа браншов трудов договор в минната промишленост

Социалният министър Тотю Младенов подписа заповед за разпростиране прилагането на браншов колективен трудов договор в минната промишленост, съобщиха вчера от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Договорът е сключен между Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ, СМФ “Подкрепа”, и Българската минно-геоложка камара. Младенов обяви, че с разпространението му се помага на бизнеса в борбата с нелоялната конкуренция в бранша. От друга страна, всички работници и служители ще могат да се възползват от по-добрите условия, добави социалният министър.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване