05/30/11 19:42
(http://www.klassa.bg/)

Сергей Станишев: Здравеопазването е в разпад

За последните две години се проведоха толкова много експерименти в областта на здравеопазването, започвайки от финансирането, че според мен днес то се намира в разпад. Това заяви вчера в парламента председателят на парламентарната група на БСП Сергей Станишев по време на публична дискусия „Гарантиран достъп и високо качество на здравеопазването”. Според него е видимо бягането на държавата от нейните отговорности в областта на здравеопазването. Емил Райнов, председател на Съвета по здравеопазване на Националния съвет на БСП, обяви, че се създават условия за корупция и непрозрачна приватизация в здравеопазването. Според него такова положение като сегашното не е имало през последните 20 години. Междувременно от НСИ обявиха статистика, според която освен лекарите почти всички други медицински кадри у нас намаляват през миналата година. Медицинските сестри са намалели от 31 961 на 31 790, фелдшерите са се стопили от 2534 на 2417, а акушерките от 3289 на 3247. За сметка на това броят на лекарите се е увеличил от 27 988 през 2009 г. до малко над 28 хил. през 2010 г.


900 лева таван за избор на екип

Таванът за избор на лекарски екип ще бъде 900 лева. Това потвърдиха вчера пред „Класа“ от Министерството на здравеопазването. Промените се предвиждат в нормативната уредба, като според тях за всяка една клинична пътека болниците ще могат да определят тарифа за услугата, която да не надвишава 900 лева. Новият таван ще бъде наложен, след като за това настояха от Българското научно дружество по акушерство и гинекология, които се аргументираха с това, че с новите цени не могат да се покриват разходите за едно раждане. Досега цената за избор на екип или лекар зависеше от стойността на клиничната пътека, като определеният таван бе 950 лева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване