05/31/11 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Германия може да се съгласи за нов спасителен пакет за Гърция

Германия вече е склонна да допусне втори спасителен пакет за Гърция, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Новината веднага се отрази положително на еврото и то се изкачи до триседмичен връх. Припомняме, че информацията за нов план за Атина на стойност 65 млрд. евро бе съобщена от „Файненшъл таймс“ и Ройтерс още в началото на седмицата. В замяна на това Гърция ще трябва да допусне безпрецедентна външна намеса в събирането на данъци и международен контрол по програмата за приватизация.
Преструктурирането на гръцкия дълг изглежда почти неизбежно на фона на въпросителните пред това дали Атина ще получи втори спасителен пакет. Съгласно условията на спасителния пакет за 110 млрд. евро страната трябва да се завърне на финансовите пазари през следващата година и да пласира облигации за около 30 млрд. долара. Днес голямото предизвикателство остава да се убедят частните инвеститори да сътрудничат, като продължат да държат гръцки държавни облигации. През последните дни рейтинговите агенции дадоха да се разбере, че биха класифицирали подобни действия като дефолт на Гърция, което би довело до паника на пазарите и понижаване на рейтингите на други държави. Това е и сред основните съображения на Европейската централна банка срещу евентуалното преструктуриране на гръцки дълг. В момента частни инвеститори държат около две трети от държавните облигации на Гърция за около 270 млрд. евро. Гръцките банки държат около 50 млрд. евро в облигации, но те могат да бъдат накарани да се съгласят с преструктуриране, тъй като зависят до голяма степен от подкрепата на ЕЦБ.
Банките извън Гърция държат също 50 млрд. евро в облигации, 35 милиарда са в застрахователни компании и 55 млрд. са във фондове - пенсионни и взаимни. Те обаче могат да не се съгласят да задържат гръцките си облигации. Лидерите на страните от еврозоната ще вземат окончателно решение относно предоставянето на допълнителна помощ до края на юни. А до края на седмицата трябва да бъде готов икономическият преглед на експертите на тройката – ЕС, МВФ и ЕЦБ.
Междувременно Гърция се опитва да успокои паниката около банките. Според говорителя на правителството Георгиос Петалотис, цитиран от БТА, няма риск за гръцкия банков сектор, а влоговете на гражданите са гарантирани до 100 хил. евро със закон. Той подчерта, че подкрепата за банковия сектор се отнася и до дейността на гръцките банки в чужбина, включително в България, както и за останалите гръцки дружества, които развиват дейност зад граница. Говорителят дори намекна, че някой печели от периодично разпространяваните слухове за предстоящ фалит на Атина.


Подкрепа за банките-майки не е на дневен ред в България

През първата четвърт на 2011 г. в България депозитното салдо се е увеличило с 10,1%, факт, който ясно показва, че не е на дневен ред въпросът за изтегляне на депозити от страната, за да се подкрепят банките-майки. Така от Алфа банк България коментираха за „Класа“ влиянието на банковата паника върху сектора у нас. Една година след прилагането на фискалната консолидация и програмата за структурни реформи, към която Гърция има ангажимент, Алфа банк запазва добрата си позиция и се справя с предизвикателствата. Със своята силна капиталова позиция и консервативен подход спрямо поемането на риск тя продължава да предоставя на клиентите, персонала и акционерите сигурността и подкрепата, която винаги е оказвала в своята 130-годишна история. „На първо място не трябва да забравяне, че кризата в Гърция е главно криза на публичния сектор, а не на частния“, коментираха още от трезора. Тъй като признаците за това се проявиха още през 2009 г., ключов приоритет за Алфа банк беше поддържането на високо ниво на ликвидност на излишъка и засилването и диверсификацията на източниците на средносрочно и дългосрочно финансиране. Следвайки благоразумна политика, администрацията на Алфа банк е защитила баланса на банката и е осигурила достатъчен капитал и ликвидност. Подобно на това и Алфа банк България е защитена, подготвена и готова да продължи да удовлетворява очакванията на своите клиенти, без да прави компромиси.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване