05/31/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Привличаме специалисти отвън със сини карти

Работодателите от днес ще могат да подават заявления за издаването на сини карти на висококвалифицирани специалисти от страни извън Европейския съюз. Документът дава право на тези работници да пребивават дългосрочно на територията на общността, поясни Владислава Радонова от дирекция „Миграция“ на МВР по време на дискусия, организирана от БСК. Специална европейска директива, която влиза в сила от началото на следващата година, регулира процеса на миграция и българското законодателство вече е синхронизирано с нея чрез промени в законите за заетостта и за чужденците.
Синята карта е специален документ, приличащ на лична карта. Той ще бъде издаван от МВР след като Агенцията по заетостта е одобрила заявлението на съответния работодател. Сроковете за издаването на документа са силно съкратени. Със синята карта специалисти извън съюза ще имат право да работят и пребивават законно на негова територия за четири години, след което задължително трябва да се върнат в собствената си страна. След изтичането на 18 месеца те отново ще могат да подадат молба за работа в страна - членка на ЕС. Задължително условие за издаване на синята карта е в трудовия договор, който работодателят представя в службата по заетостта, да е фиксирано възнаграждението на специалиста. То не трябва да е по-малко от три минимални работни заплати. Синята карта не осигурява работа за други членове от семейството, което също може да пристигне в ЕС. За да получат официалния документ, желаещите ще трябва да имат нужната квалификация, която се удостоверява чрез диплома, издадена от признат ВУЗ в държавата, от която идват. Друг вариант за получаване на картата е желаещите да са упражнявали най-малко 5 години същата професия, за която идват.
42% от фирмите в България имат незаети длъжности, 58% от работодателите трудно намират специалисти, а 63% от тях биха наели висококвалифицирани работници от трети страни, показва проучване на Европейския институт и БСК. Към 2035 година в ЕС няма да достигат 24 млн. специалисти, заяви Любов Панайотова, директор на Европейския институт. Според Надя Димитрова, експерт в института, целта на ЕС е да се конкурира с икономиките на САЩ, Канада и Австралия чрез базирана на научни познания икономика. По думите й българските граждани няма от какво да се притесняват, тъй като предимство за свободните позиции винаги ще имат граждани на Евросъюза.


България е трета по ръст на безработицата в ЕС

През април България е трета по ръст на безработицата в ЕС, показват данните на Евростат. Според тях през април 2011 г. безработицата у нас се е увеличила от 10% на 11.4%. В това отношение сме изпреварени само от Гърция (от 10.2% на 14.1%) и Литва (от 15.8% на 17.3%). След нас е почти фалиралата Ирландия, където безработицата се е увеличила от 13.3% през април 2010 г. на 14.7% през април тази година. Миналата седмица социалният министър Тотю Младенов оспори информацията на НСИ , че през първото тримесечие на годината безработните у нас са се увеличили с нови 57 хил. Той съпостави тези данни на изчисленията на подопечната му Агенция по заетостта, която твърди, че безработицата в България е 9%. Разликите идват от това, че агенцията отчита само регистрираните в бюрата по труда безработни. Освен това тя вади тяхното число от стари данни за броя на работоспособното население. НСИ отчита безработицата на анкетен принцип по методика, утвърдена в ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване