06/01/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Австралийският долар продължи ръста си

Изненадващо на фона на излезлите сутринта в сряда икономически новини от Австралия местният долар поскъпна спрямо повечето си конкуренти през отминалата сесия. Според данните брутният вътрешен продукт на островната държава се е свил с най-силен темп за последните 20 години през първото тримесечие на 2011-а, след като страната беше засегната от тежки наводнения през януари. Именно в резултат от природните бедствия икономиката е загубила 1.2 процента спрямо последните три месеца на миналата година, като с най-голямо влияние върху понижението на БВП е спадът в износа с цели 8.7 процента.
Фактът, че действителните данни се разминаха съвсем слабо с предварителните очаквания обаче, беше в основата на последвалото поскъпване на австралийския долар, след като пазарните участници забелязаха оптимизъм сред останалите компоненти на брутния вътрешен продукт. Потреблението от страна на домакинствата, което съставлява над половината от този показател, регистрира ръст с 0.6 процента, докато повишение наблюдавахме и при инвестициите и жилищното строителство. Тези данни са доказателство, че икономиката на Австралия все още се развива положително и единствено наводненията от началото на годината й попречиха да регистрира ново тримесечие с ръст. В подобен тон бяха и изказванията на финансовия министър на страната след обявяването на данните, според когото местните компании продължават да инвестират със силни темпове, а отделно от това търсенето на местни стоки и суровини е достатъчно високо, за да предполага покачване на БВП още през второто тримесечие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване