06/01/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Борис Велчев настоя Военна прокуратура да разследва полицейското насилие

Военна прокуратура трябва да разследва случаите на полицейски произвол. Това заяви вчера главният прокурор Борис Велчев.
„Личното ми усещане е, че случаите бяха по-малко, когато тези дела бяха разследвани от Военна прокуратура“, коментира обвинител номер 1. Той призна, че проблемът е реален, и съобщи, че през 2010 г. е имало 238 дела срещу полицаи, от които 72 са за насилие.
„Има твърдение, че всички знакови дела се провалят – това е абсолютно невярно“, каза още Велчев. Според него тези дела са по-сложни най-малкото „заради факта, че прокурорите работят под засилен обществен и медиен натиск“.
В близките дни Велчев ще внесе в парламента и доклад за работата на прокуратурата за 2010 г. Според него от документа ще се види огромното натоварване, както и това, че оправдателните присъди са под 4%, а са осъдени над 50 000 души. Той допълни, че присъдите за организирани престъпни групи се увеличават., както и тези за престъпления, свързани с еврофондовете.
„Няма да успеем да опазим прокуратурата от опити да бъде използвана от всички политически сили покрай изборите“, призна главният прокурор и добави, че е дал препоръки да не се дава гласност за започнали проверки и дела и те да приключват в максимално кратки срокове.
На въпрос, дали държавното обвинение ще направи проверка на твърденията на Уикилийкс за връзки на премиера с престъпни босове, Велчев отговори, че това може да стане, когато има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление. Според него в грамите има „твърдения, а не данни“. „Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си каква държава ще бъдем“, коментира той.
Подобно нещо Борис Велчев каза и за написаното, засягащо самия него. Според Уикилийкс Велчев се уговарял със съдии да има осъдителни присъди по конкретни дела. “Сериозно ли смятате, че има един съдия в България, който може да потвърди с името си, че от мое име или аз лично съм се опитвал да му въздействам по каквото и да е конкретно дело. Аз мисля, че такъв съдия няма”, отговори той.


Цветанов се извини на варненско семейство

Поднасяме дълбоки извинения към тези, които без някаква вина са попаднали в обсега на органите на реда. Това заяви вчера Цветан Цветанов по повод погрешното нахлуване на полицаи в дома на варненско семейство на 30 май. „Винаги съм казвал, че в съдебната система има и подготвени, честни и достойни съдии. Владимира Янева влиза в тази категория“, каза още вътрешният министър по повод новия шеф на СГС. „Имам приятели от повече от 20 години и това са хора, с които сме и почивали заедно при възможност. Не виждам нищо лошо в това, такава ми е средата”, добави още той.


Образуваха производства срещу длъжностни лица от НЕК

От градската прокуратура съобщиха, че са образували две досъдебни производство по доклади, съдържащи данни за неправомерни действия на длъжностни лица от НЕК. Докладите са получени на 22 март 2010 г. и са изпратени от премиера Борисов. Първият е свързан с дейността на предприятието АЕЦ „Белене“, а вторият - с проекта „Цанков камък“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване