06/01/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Гърция сваля ДДС с 3%

Ставката по ДДС в Гърция може да бъде намалена от сегашните 23% на 20%, съобщиха гръцките медии. Според тяхната информация правителството в Атина е успяло да договори понижението с експертите от Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС. Целта е така да се постигне по-широка политическа подкрепа за провеждането на нови бюджетни ограничения.
Лидерите на еврозоната ще вземат окончателно решение за предоставяне на допълнителна финансова помощ за Гърция до края на юни. На този етап обаче те са резервирани относно възможността за цялостно преструктуриране на дълговете на страната. Според председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер се очакват резултатите от прегледа на напредъка на Атина от страна на МВФ, ЕЦБ и ЕС и едва след това ще се вземе решение за допълнителен план за финансова помощ. Публикация на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитирана от DarikFinance, пък потвърждава, че спасителната инжекция за Гърция е вече договорена, остава само да се уточнят подробностите. Тройката е приела като неизбежно отпускането на между 60 и 70 млрд. евро нови кредити за Гърция, за да може страната да избегне фалита.
Според документа, с който германската медия разполага, експертите посочват, че само с нова помощ от ЕС Гърция може да бъде спасена от държавен банкрут. За да получи всички тези милиарди, Гърция трябва да покаже склонност за съдействие. Това засега става, като трите ставки за ДДС в Гърция се свеждат до две, което би трябвало да увеличи данъчните приходи. Като знак за съдействие от страна на гърците се приема съгласието им ДДС в страната да стане 20% и най-ниският процент ДДС в Гърция, който се начислява за хранителни продукти, да бъде намален от 13 на 10%. Припомняме, че през май 2010 г. страната договори спасителна помощ на стойност 110 млрд. евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване