06/01/11 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Испания ще съди Германия заради истерията със заразените краставици

Испанското правителство смята да предяви съдебни искове срещу властите в Хамбург, защото те са посочили, че испанските краставици са причина за заразяването със смъртоносната бактерия Ешерихия коли. Това съобщи вчера АФП, след като последните резултати от изследванията в Германия не потвърдиха, че бактерията идва от испанска земеделска продукция. Според Федерацията на производителите и износителите на плодове и зеленчуци (Fepex) повече от 200 млн. евро седмично губят фермерите, тъй като потребителите в много държави отказват да купуват продукцията им.
Германският министър за прехраната, селското стопанство и защита на потребителите Илзе Айгнер, цитирана от АП, призна, че учените не могат да установят причината за смъртоносния щам на бактерията.
По последни данни са починали 16 души, заразените са вече над 1500.
Ден по-рано аграрният министър на Испания Роса Агилар заяви, че страната не е източникът на проблема.
Главният санитарен лекар на Русия Генадий Онищенко изказа учудване, че Германия до този момент не успява да се справи с проблема, и призова руските потребители да избягват зеленчуци с произход ЕС. Учудващо за експертите е, че заразените са в северната част на Германия.
Лабораторните изследвания са установили, че произведените по биологичен път краставици са замърсени с бактерии E. Coli, но в тях не е открит щамът, причинил инфекцията, стана ясно вчера по време на брифинга в Брюксел на еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали. Източникът на инфекцията остава неизвестен, заяви вчера и Корнелия Прюфер-Щоркс, министър на здравеопазването на провинция Хамбург, където бяха направени тестовете.
През следващата седмица ще бъде свикан извънреден съвет на земеделските министри на ЕС, за да се обсъдят спешни мерки, съобщи вчера българският аграрен министър Мирослав Найденов. Според него е възможно ЕК да ограничи износа на краставици от Испания и Германия. Той обясни, че трети страни могат да въведат подобна забрана, така както направи Русия. В правомощията на българските власти е да изследват продукцията на пазара и в случай че се получат положителни проби, партидите да бъдат изтеглени и унищожени.


Търговските вериги у нас допускат стоки без сертификати

Все по-настойчиво в средите на специалистите се появява съмнението, че бактериалната зараза всъщност е биологична атака, смята Иван Савов, регионален директор на „Интертек-Муди“. Според него въпросът за контрола върху храните ще придобива все по-голяма актуалност. Савов съобщи още, че големите търговски вериги прилагат двоен стандарт спрямо българските потребители. Самите те са създали международния стандарт GlobalGAP и го изискват от селскостопанските продукти, които влизат в магазините в Западна Европа, но не и от доставчиците на веригите у нас. Савов е информирал агроминистъра Мирослав Найденов. Сертифицирането е изключително добра практика, която гарантира безопасност на селскостопанските продукти, но е необходими правителството да окуражи веригите да го изискват, обобщи Славов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване