06/01/11 14:07
(http://www.klassa.bg/)

Нега

Петър ПЛАМЕНОВ

pet27@abv.bg

Картина №4 въвежда погледа в абстрактно композирано чисто пространство, създадено през колористично степенуване на синьо, в което двама героя - една чаша с вода и седнала копнееща женска фигура, разкрават наситена тиха колизия. Основният герой е невидим - жаждата, копнежът, негата, които са символизирани от прозрачната свежест на водата.

Кольо Карамфилов е сред най-изявените, провокативни и нестандартни съвременни художници у нас. Работи едновременно като живописец, график, сценограф, скулптор, илюстратор. Роден е през 1963 г. в гр. Пловдив, където преди няколко години съдейства в създаването на модерната галерия P.A.R.K.

Има над 50 самостоятелни изложби, носител е на Гран при от Първото международно триенале на графиката в София 1995, основател е на неоавангардните групи „Ръб" и „Диско 95". Работил е с скандалния украински режисьор Андрей Жолдак, бил е художник на филма „Хълмът на боровинките" на Александър Морфов, илюстрирал е книги на Людмил Станев и Елин Рахнев.

Стилът му съчетава елементи от абстрактния постекспресионизъм и неорелизма като непрестанно търси обновление, провокация и дръзки решения.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване