06/01/11 21:27
(http://e-vestnik.bg/)

Неуправляема ли е Гърция?

Следващите две седмици ще са изключително критични за Гърция, тъй като премиерът Георгиос Папандреу трябва да договори с представителите на т. нар. тройка - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, нов меморандум, който да осигури финансирането на страната в следващите две години.

На преговорите с “тройката” има три големи щекотливи въпроса: искането на финансовите експерти от трите институции за закриване на държавни предприятия и фирми, за уволненията на техни служители, настояването на някои страни от еврозоната за предоставяне на видими гаранции от гръцка страна за получаването на нови заеми и тежкият пакет от мерки за съкращения и икономии за тази година.

Кабинетът Папандреу трябва добре да огледа исканията на партньорите и да договори с тях новия меморандум, но преди това той е длъжен да приеме един доста болезнен пакет от рестрикции, който да прокара през парламента. На масата на преговорите с кредиторите има множество мини, а в много европейски столици настроенията спрямо Гърция са изключително негативни, така че никой не може да предскаже какво ще поискат преговарящите от страната, за да може тя да получи още пари.

В същото време като спирачка на целия процес подейства и отказът на консервативната опозиция за постигане на политически консенсус по мерките за икономии на кабинета. Лидерът на партията Нова демокрация Андонис Самарас постави като условие за искания от Брюксел политически консенсус правителството да предоговори съвместно с консерваторите меморандума за заемите.

Несъгласие с идеята за съкращения и уволнения в държавния сектор цари и сред министри и депутати от правителствената партия ПАСОК. В този смисъл може да се каже, че е неизвестно накъде ще вървят по-нататък нещата. Не бива обаче да се забравя, че всичко това става в момент на изключителна нестабилност и социално напрежение в Гърция. В следващите дни се очаква да ескалират обсадите, блокирането на пътища и пристанища, и най-общо казано да се създаде впечатлението, че ситуацията в страната е неуправляема.

Банките в Гърция също са на “червено”, а гърците са изпаднали в отчаяние и не знаят какво да правят. Правителството е загубило доверието и е изложено на риск, тъй като закъсня много с необходимите решения и може да се окаже пред едно цунами от реакции и пред едно общество, което “изобщо няма да иска да чува повече” аргументите на кабинета.

“Нормалният” сценарий от тази ситуация е правителството да приключи преговорите без то да се окаже принудено да приеме “унизителни условия” от своите партньори, да прокара през парламента мерките за икономии и след това негови “камикадзета” да реализират планираните приватизации и да извършат със сила необходимите реформи.

С други думи Гърция е изправена пред една изключително тежка ситуация. В този сложен ребус обаче има нещо, което все пак вдъхва оптимизъм и то се свежда до търпимостта, проявена досега от гръцкия народ, въпреки неговите протести и гняв, и до факта, че европейци, американци и други, не искат да ни оставят да загинем заради собствените им интереси. Това обаче не означава, че могат да ни спрат да стигнем до собственото си самоубийство, ако ние решим така…

По БТА

Публикувана на 06/01/11 21:27 http://e-vestnik.bg/11884/neupravlyaema-li-e-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване