06/01/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Пшеницата е поскъпнала двойно за година

Пшеницата и другите зърнени култури са поскъпнали двойно за година и този процес ще продължи, обявиха вчера от Софийската стокова борса. Винаги досега само месец преди започването на жътвата пшеницата е поевтинявала, а подобен процес в момента е изключен, заяви главният изпълнителен директор на ССБ Васил Симов. За мен е изключителна изненада, че тя се търгува на цени, по-високи дори от тези през зимата, добави той. От миналата година се наблюдават сезонни изменения в цената и тя върви само нагоре, добави той. По данни на ССБ за една година цената на пшеницата на Чикагската стокова борса се е повишила от 190 до 330 долара за тон, което е 74%. Цената в Европа е скочила повече от два пъти. Миналата година по това време тя се е търгувала в Германия и Франция за 174 долара за тон, а сега цената е 370 долара за тон. Същата е тенденцията и в България. Преди година тон пшеница е струвал около 200 лв. без ДДС, а сега цената е около 450 лв. без ДДС. Независимо от почти двойното поскъпване на пшеницата цените на брашното и хляба няма да скачат рязко просто защото потреблението в България е свито и няма кой да купува. За година килограм пакетирано брашно е поскъпнал само с 48% от 56 на 83 ст., твърдят от ССБ. Пшеницата ще продължи да поскъпва, което е добре за производителите, но не и за потребителите, заяви Васил Симов По неговите думи през следващите 7-8 месеца няма как да очакваме цена под 350 лв. за тон и дори можем да очакваме цени над сегашните, които са около 450 лв. за тон без ДДС.
Прогнозите на стоковата борса за продължаващо поскъпване идват само ден след като Русия обяви, че от 1 юли маха забраната за износ на пшеница, която беше наложена в началото на август 2010 г. Според Васил Симов обаче отварянето на руския пазар ще има краткосрочен ефект върху цената, докато по-фундаментални фактори, като климата, нарастващото население, ще я движат нагоре в дългосрочен план. Прогнозите на Световния съвет по зърното са, че от новата реколта Франция ще изнесе два пъти по-малко пшеница - 2 млн. т. В същото време прогнозите за потреблението са, че то ще се увеличи с 8 млн. т.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване