06/01/11 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ пращат в Москва посланик с извънредни пълномощия

в. Независимая газета

Новината, че посланикът на САЩ в Русия скоро ще бъде сменен, предизвика широк отзвук в Москва. Експерти и дипломати, помолени за коментар от “Независимая газета” (”НГ”), споделят мнението, че днешният посланик Джон Байърли е изиграл положителна роля за двустранните отношения. Колкото до прогнозите дали предполагаемият му приемник Майкъл Макфол ще успее да поеме щафетата и да развие постигнатия успех, те засега не са тъй еднозначни. Сред причините са наближаващите избори - и в Русия, и в Америка.

Както съобщи вчера “НГ” с позоваване на източници от Белия дом, президентът на САЩ Барак Обама е решил да назначи за следващ американски посланик в Москва своя специален помощник и старши директор за Русия в Съвета за национална сигурност на Белия дом Майкъл Макфол. Четирийсет и седемгодишният Макфол е смятан в САЩ за “архитект на политиката за рестартиране” на отношенията с Москва.

Ще отбележим, че американският печат на практика единодушно даде положителна оценка за избора, направен от Обама. “Ню Йорк таймс” например цитира неназован служител от администрацията на Обама: “Майк е онзи, който всъщност помогна на президента да въведе рестартирането, той е идеалният човек, който трябва да отиде в Москва, за да гарантира непрекъснато развитие на отношенията”.

“Вашингтон пост” пък се позовава на известния американски експерт по разоръжаването Джоузеф Сиринсионе, също като Макфол съветник на Обама по външната политика през 2008 г., за да отбележи: “Макфол помогна да бъдат спасени руско-американските отношения, когато се бяха влошили до равнището на студената война”. Сиринсионе изтъква, че бъдещият посланик би могъл да тласне усилията на бюрократите в посоката, необходима на президента Обама. Като заслуга на Макфол се посочват всички последни постижения в двустранните връзки: подписването на СТАРТ-3, договореностите за американския транзит през Русия към Афганистан, сближаването на позициите във връзка с Иран и Либия.

От Москва обаче се чуват нееднозначни оценки. Ще припомним, че наред с Владислав Сурков (първия заместник-ръководител на президентската администрация в Русия - б. р.) Макфол е съпредседател на работната група по въпросите на развитието на гражданското общество в президентската комисия, създадена от Медведев и Обама. Както заяви вчера пред “НГ” председателката на Московската Хелзинкска група Людмила Алексеева - видна представителка на руското гражданско общество, “Макфол е твърде компетентен и доброжелателен човек, чудесно знае руски, познава страната и хората, които живеят в нея”. “Според мен, той ще си е на мястото”, заключи тя.

Някои руски специалисти обаче не одобриха направения от Обама избор. В московските експертни среди се изказва мнението, че връзките на Макфол в руската столица са негов минус: “Толкова лош кандидат за длъжността посланик в Москва не е имало вече от близо 25 години. Макфол е политически ангажиран и е затънал в руските интриги. Назначаването му сочи, че администрацията на Обама изобщо не разбира ситуацията в Русия. Отпътуването на днешния посланик Джон Байърли е голяма загуба за руско-американските отношения”.

За тези толкова негативни очаквания допринася може би и фактът, че Макфол е кремлинолог (експерт по руска и съветска политика - б. р.), а до момента хора с подобно образование най-често само са внасяли ново напрежение в двустранните отношения, гледайки на Москва единствено през призмата на противопоставянето между великите сили. Да си припомним примерно бившия държавен секретар на САЩ Кондълиза Райс, която постоянно пригласяше, че заслугата на Русия била вече да не е Съветският съюз.

В московските научни среди се чуват впрочем и контрааргументи. Професор Евгений Бажанов, и. д. ректор на Дипломатическата академия към руското Външно, заяви например пред “НГ”, че Макфол е “добър избор за Русия”. Защото интересът, който проявява към страната като специалист, “ще подгрее ентусиазма към развитието на връзките”. Контактите с един специалист, който познава руската култура, политиката и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване