06/02/11 19:22
(http://www.klassa.bg/)

България поставя 4 условия по договора за АЕЦ „Белене“

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

Страната ни е изпратила на 1 юни официално писмо до руския изпълнител на АЕЦ „Белене“, че не е постигната договореност по окончателния договор за изграждането на централата, и е поставила 4 условия. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред Нова телевизия вчера.
Необходимо е да се отразят изискванията за безопасност в светлината на новите критерии, стрес тестове и т.н. в техническия проект. Преработването на проектодоговора има за цел в него да влезе и външен инвеститор. Освен това е необходим нов финансов модел, който включва осъвременено пазарно изследване, структура на финансирането и начин на определяне на цената. „Искаме и подробности за предложеното от Русия финансиране", подчерта Трайков.
Министърът посочи, че задачата на консултанта HSBC е да привлече външни инвеститори за проекта, "а за да стане това, трябва да има договор, който е по международен модел, с който инвеститорите са свикнали да работят, какъвто настоящият не е".
По повод доклада на гражданското сдружение „Не на АЕЦ „Белене“, който разкрива злоупотреби за 117 млн. евро около втората ни атомна централа, Трайков каза, че НЕК е платила застраховки за около 140 млн. евро и транспортните разходи до Русия за стария реактор на АЕЦ „Белене“, но за половината от тези пари няма документи. Този доклад не е нов и аз съм уведомил за него компетентните органи, уточни Трайков. Според него 107 млн. евро са платени за разчистване на строителната площадка. НЕК на практика не е получила почти нищо за стария реактор. Тя го е спазарила за 295 млн. евро, но е получила 210 млн. евро, като е платила с тях транспортните разходи до Русия и застраховките.
Руският изпълнител „Атомстройекспорт” не е получавал предложение от българските власти за промяна на първоначалното споразумение за централата, каза вчера вицепрезидентът на компанията Генадий Тепкян, който присъства на международна конференция край Варна, организирана от „Булатом“. Според него консултантът по проекта HSBC не е споменавал нищо за промяна на първоначалното споразумение при преговорите.
Тепкян допълни, че в момента 91% е готов договорът за изпълнение на централата. Той предупреди, че с всяко отлагане на проекта с по половин година той се оскъпява с 4,5-5%. Според него за момента няма основания за промяна на договора за строителството, който все още не е подписан. "В момента договорът се обсъжда, правим това от няколко месеца. Процесът на преговори продължава, ако получим официално предложение за промяна, ще го обсъдим и ще се опитаме да се договорим, това е нормален процес на сключване на договор”, обясни още Тепкян. В момента реалното строителство на централата може да започне най-рано през март следващата година.
Според него е безсмислено да се удължава сегашното споразумение, защото от това няма да произтече нищо, а така само се харчат пари. Единствено руската корпорация „Росатом” ще решава дали да поиска неустойки за проекта след 1 юли, коментира още вицепрезидентът на „Атомстройекспорт”.
Тепкян добави, че държавната НЕК все още няма позиция по каква методика да се определя цената на АЕЦ „Белене” – чрез фиксирана цена или да има ескалация.
Русия ще гарантира безопасността на АЕЦ „Белене“ в съответствие с новите изисквания след катастрофата в японската централа „Фукушима1“, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на срещата с българския му колега Николай Младенов, който е на официално посещение в Москва. България ще започне проучвания в Черно море, за да определи откъде ще минава маршрутът на бъдещия газопровод "Южен поток", чиято цел е да доставя руско синьо гориво на Европа, заобикаляйки Украйна, съобщи още Младенов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване