06/02/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Енергийна стратегия против България

Едвин Сугарев

Снощи българският парламент извърши едно престъпление: прие енергийната стратегия на страната, чрез която на практика се узаконява проектът АЕЦ “Белене”. В документа въобще не се коментира неговата необходимост, а самият проект е вместен в скоби след текста, според който се предвижда “изграждане на 2000 Мвт нови ядрени мощности” – като е оставена странна алтернатива: “АЕЦ “Белене” и/или блокове 7 и 8 в АЕЦ “Козлодуй”.

Само че проект за 7-ми и 8-ми блок в Козлодуй няма. Има проект за изграждане на АЕЦ “Белене” – и тъй като някой трябва да поеме отговорността за него, храбрият български премиер подхвърли горещия картоф в ръцете на народните представители. Тъй де, колективната отговорност, както се знае по нашите земи, не е никаква отговорност.

А иначе картофът пари. Много пари. Като разтопеното ядрено гориво в централата край Фукушима.

Пари, защото нахлузва на страната ни не само руския енергиен, но и руският политически ярем.

Пари, защото унищожава и последните остатъци от доверие в България като лоялен европейски и евроатлантически партньор.

Пари, защото завещава на бъдещите поколения многомилиарден дълг, който ще виси на шията на всеки българин като воденичен камък – и ще го тегли към дъното на нищетата.

Пари, защото най-бедната страна в Европа си позволява лукса да строи руска ядрена централа на своя територия, вместо да се погрижи за своето образование, здравеопазване и постигане на поне минимален ръст на качеството на живот – та да не се разбягват българите от тази територия така, като че ли там е паднала ядрена бомба.

Не, още не е падналата такава. Но има една златна кокошка, която мъти ядрени яйца. Тази кокошка е българската държава – златна за неколцина рубладжии и ядрени мафиоти.

Същият ден, в който мнозинството български депутати натиснаха зеленото копче на пултовете си, за да зачеркнат с този си жест българското дойстойнство и националната ни независимост, стана ясно и кои са гореспоменатите господа, които имат интерес от реализацията на АЕЦ “Белене”. Защото същия ден гражданският комитет “Не на Белене” оповести скандалния одит на централата, придобил публичност като “доклада на Тенчо Попов” – във връзка с изтеклите СРС-та, фиксирали думите на същия относно корупционния гьол.

Ако някой ги е забравил, нека все пак ги припомним. Ето ги – едно към едно:

“Тенчо: Ако знаеш, ако знаеш какво се случва в Белене. Бедна ти е фантазията! Ама стотици милиони евро нагло откраднати. Ама от няколко ( не се чува, говори много тихо) откраднати. В следствие на което, нищо няма да се случи, чуй ми думата.

Петров: Що няма да се случи?

Сантиров: Той му написа доклад до Бойко, лично го даде на Бойко Борисов (не се чува, говорят едновременно)

Тенчо: Да, преди половин година. Бойко го прати на Главния прокурор, сложи резолюция върху моето писмо, в кабинета си, и млъкна, думичка не каза. При положение, че, при положение, че го виждаш, че за кокошкарски истории излиза по телевизиите и ги плещи - тоя откраднал пет-шест, оня откраднал двайсе.

Сантиров: А вчера, вчера, вчера ги изкара вече чисто за Белене.

Тенчо: Вчера за първи път каза - пътя на Цанков камък струва двеста двайсет и два милиона лева - двайсе километра. Това е част от този доклад. За първи път вади нещо от този доклад.

Сантиров: Единайсе милиона на километър.

Петров: Това е твоя доклад?

Тенчо: Да, за първи път го вади след шест месеца. Щото се скараха със Президента, значи трябва да ти кажа стотици милиони откраднати. Просто ми се изправиха косите.

Петров: Да, а тука виж, че се случва.

Тенчо: Но, но си мълча и не говори нищо публично, щото ще ме гръмнат. Ако тръгна да го обяснявам това по публично. От друга страна, за да ми е чиста съвестта, аз съм си ...

Публикувана на 06/02/11 21:45 http://e-vestnik.bg/11898/energiyna-strategiya-protiv-balgariya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване