06/02/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Кралят на Камбоджа - самотният затворник в двореца

Асошиейтед прес

Крал Сиамони. Снимка: официален сайт

Когато слънцето залезе и последният турист напусне неговия просторен, приказен дворец, благородният, горд мъж остава насаме със спомените си за по-щастливите времена, преди неохотно да стане крал на Камбоджа - може би последния.

Крал Нородом Сиамони е наследник на династия с две хиляди години история, но той винаги е бил по-подходящ за европейската сцена на изкуството, където е бил балетист, отколкото за суровата и объркана политическа действителност в неговата родина. Сега близките му съветници и експерти казват, че той е не само фигурант, но и затворник в собствения си дворец. А “главният надзирател” е министър-председателят Хун Сен - човек с беден провинциален произход, издигнал се до брилянтен, хитър, а според някои и безмилостен политик.

Хун Сен затвърди властта си с преврат през 1997 г., когато Камбоджа бавно се възстановяваше след войната с Виетнам, а също и от гражданската война. Макар страната привидно да е демократична, той използва цялата управленска машина, за да хвърля в затвора критиците си и за да си осигури преизбиране. Правозащитни групи твърдят, че той и неговите бизнес приятели забогатяват, докато по-голямата част от населението живее в бедност.

Под неговия контрол е и дворецът. Кралят е заобиколен от хора, близки до правителството, надзиравани от министъра по въпросите на монархията Конг Сом Ол, който е приближен на Хун Сен. Сиамони е зорко следен и придружаван при малкото си излизания извън двореца и до него не допускат представители на медиите. Въпреки че според конституцията той има големи правомощия, те никога не са му били предоставяни.

“Мисля, че можем да го наречем “крал-марионетка”. На практика той няма никаква власт”, казва Сон Чхай, представител на парламентарната опозиция и един от малцината критикуващи открито правителството. “Кралят трябва да угодничи на министър-председателя колкото може повече, за да оцелее. Гледката е тъжна”.

Не винаги е било така. Бляскавият и харизматичен баща на Сиамони - Нородом Сианук властваше в Камбоджа десетилетия наред. Мнозина го смятаха за крал-божество, а хиляди се стичаха на площада пред двореца за фойерверките и другите разточителни празненства на неговите рождени дни. Сианук внезапно абдикира през 2004 г., след като се конфронтира с Хун Сен. Сон Чхай и други казват, че Сиамони приел да стане крал, след натиск от неговите родители, които се надявали по този начин да осигурят оцеляването на монархията.

Седем години по-късно, изпитващите симпатия към него камбоджанци описват Сиамони като “тъжен, самотен и изоставен”. 58-годишният монарх прекарва по-голямата част от дните си в подписване на документи, посрещане на гости и други рутинни дейности, после се оттегля, за да вечеря сам, а след това чете, казва принц Сисоват Тхомико, личният секретар на Сианук и съветник на сина му. За разлика от баща си, който се жени шест пъти и имаше голям брой любовници, Сиамони е заклет ерген и вероятно няма да остави наследник.

Неотдавна рожденият му ден мина незабелязано. Зад назъбените стени на двореца, сред елегантните павилиони и позлатените заострени кули нямаше признаци нещо да се случва. Отвън групи от хора се разхождаха на тревистия крайречен площад, отдадени на обичайните вечерни развлечения да хранят гълъби, да се излежават на тръстикови килимчета и да похапват семена от лотос и юфка.

“Кралят е добър, благочестив човек, символ на Камбоджа. Но той има един проблем: няма реална власт. Той само си седи в двореца. По телевизията лидерите му се кланят, но зад гърба му не проявяват никакво уважение”, казва на площада Син Чхай, млад държавен служител. “Човек остава с впечатлението, че истинският крал на Камбоджа е Хун Сен.”

Министърът на информацията Кхиеу Канхарит настоява, че кралят участва в обществените и религиозни дела, в контрола на съдебната система и че Хун ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване