06/02/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Ленард Йохансон: Блатер печели с даване на подкупи

Бившият президент на УЕФА Ленарт Йохансон, който през 1998 година загуби вота за поста на ръководител на световния футбол срещу Сеп Блатер, обяви пред шведска телевизия, че неговият опонент е спечелил изборите с подкупи. Йохансон каза, че негов близък колега е видял с очите си раздаване на "кафяви пликове" на делегатите от страна на щаба на Блатер. Изявлението дойде ден след като Блатер запази поста си за още един мандат по време на конгреса на централата.
"Той дойде при мен, един много близък до мен човек, с когото работих дълги години. Каза ми, че е видял как се разпределят кафяви пликове сред делегатите. Предположихме, че това е начин те да бъдат убедени в гласуването за Блатер. Тогава обаче нямахме доказателства и решихме да не се занимаваме повече. Обвинения без факти щяха да ме поставят в лоша позиция", заяви Йохансон за шведската национална телевизия STV. Йохансон добави, че Блатер е сгрешил, като е оставил гласуването за домакинство на световни финали на целия конгрес. Според него швейцарецът противоречи на собствените си правила и застава срещу най-близките си колеги от Изпълнителния комитет във ФИФА.
Бившият американски държавен секретар по временно на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд - Хенри Кисинджър, ще помага на ФИФА да се справи с проблемите си, предаде Асошиейтед прес. Осемдесет и осем годишният Кисинджър се е съгласил да бъде част от "комисията на мъдреците", консултативен орган, който ще съветва управителния орган на ФИФА. Комисията ще има правомощията да разследва и подсказва решения на проблемите на световната централа, която се възстановява от скандала с подкупите. Офертата към Кисинджър, който е страстен футболен фен, е била отправена лично от Сеп Блатер. Кисинджър беше част от екипа, който се бореше за американско домакинство за финалите за световната купа през 2022 г. Опитът обаче се провали.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване