06/02/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Подземен град расте под Ерусалим

Асошиейтед прес

Подземен акведукт в Ерусалим. Снимка: травълпод

Под претъпканите улици и светините в стария Ерусалим стотици хора се нижат през тунели, средновековни сводести крипти и римски канали в бързо растящ подземен град, невидим от улиците над него. На улично ниво Старият град, ограден със стена, е оживен и непокорен анклав с предимно ислямски пейзаж и население, което е основно арабско.

Подземният Ерусалим е различен. Тук шумът е приглушен, жестокото близкоизточно слънце изчезва, а светлината идва от флуоресцентни крушки. Носи се мирис на почва и плесен, а географията напомня на еврейски град, съществувал преди 2000 години.

Археологическите разкопки под оспорвания Стар град са изключително чувствителен въпрос. За Израел тунелите са доказателство за дълбочината на еврейските корени тук и това ги превърна в една от главните туристически атракции на Ерусалим. Броят на посетителите, предимно евреи и християни, се увеличи значително през последните години до над милион души през 2010 г.

Мнозина палестинци обаче, които отхвърлят суверенитета на Израел над града, ги възприемат като заплаха за собствените си претенции към Ерусалим. А някои критици казват, че се акцентира прекалено върху еврейската история.

Нова подземна връзка ще бъде открита до два месеца и тогава ще има над два километра алеи под града. Служители казват, че се работи по най-малко още един голям проект. Съвсем скоро всеки, на когото това би се харесало, ще може да прекара голяма част от времето си в Ерусалим, без да вижда небето.

Една сутрин човек, носещ уреди за наблюдение, премина по каменния път отпреди две хиляди години, спря се на ръба на един отвор и изчезна под земята. В многоетажния лабиринт от стаи и коридори под мюсюлманския квартал работници разчистваха руините и монтираха стоманени скоби, за да подсилят ронещите се 700-годишни арки от времето на мамелюците.

Група френски туристи се появиха изпод земята от тъмен коридор, в който бяха навлезли час по-рано от еврейския квартал, и откриха, че се намират сред арабски магазини на Виа Долороса - пътят, по който Исус е минал до мястото на разпятието.

На юг от Стария град посетителите в Ерусалим могат да влязат в тунел, издълбан в скалата от юдейски цар преди 2500 години, и да нагазят във вода до коленете под арабския квартал Силуан. Нов проход ще бъде отворен наблизо това лято - канал, за който се смята, че е бил използван от еврейски бунтовници, бягащи от римските легиони, които разрушили Храма в Ерусалим през 70 г. след Христа.

Каналът води нагоре под стените на Стария град, преди да изведе посетителите на дневна светлина близо до правоъгълно ограждение, където някога се е намирал храмът, а сега са разположени джамията Ал-Акса и Куполът на скалата с позлатеното кубе.

Оттук е кратък пътят до трети проход - тунела на Западната стена, който продължава на север от еврейската светиня покрай камъни, издялани от работници на цар Ирод, и древна система за водоснабдяване. Посетителите излизат близо до входа на древна каменна кариера, наречена Пещерата на Седекия, която се спуска под мюсюлманския квартал.

Следващият голям проект, според Израелската служба за антиките, ще следва маршрута на една от главните улици от римско време в града под площада за молитви на Западната стена. Този път, който е планиран да бъде завършен до три години, ще бъде свързан с тунела от Западната стена.

Разкопките и притокът на туристи стават на фона на дълбоко недоверие между израелските евреи и палестинските мюсюлмани, които са подозрителни към всеки ход на правителството в Стария град и особено около комплекса на Ал-Акса, третата светиня на исляма. Евреите го наричат Храмовия хълм - място на два разрушени храма и център на еврейската вяра от три хилядолетия.

Страховете на мюсюлманите са водели преди ...

Публикувана на 06/02/11 21:25 http://e-vestnik.bg/11894/podzemen-grad-raste-pod-erusalim/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване