06/02/11 21:55
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Николай Василев: Ще сваляме демократичния тоталитаризъм…

Проф. Николай Василев. Снимка: От екрана на БНТ

Проф. Николай Василев е председател на клуб “Първи ноември”. Членуват политолози, литературоведи, адвокати, музиканти, режисьори, преводачи, журналисти, поети, философи, свещеници и един голмайстор на ЦСКА и България - старият футболист Петър Жеков. Основната цел е защитаването на традиционните ценности и постиженията на духовната култура в България. “Първи ноември” се обявява против простащината и опитите българинът да бъде превърнат в безволеви консуматор. Конкретен повод за създаването на клуба е правителствената политика спрямо БАН. Проф.Василев е известен дисидент, преподавател по философия. След като СДС печели изборите през 1991 г., става вицепремиер и министър на образованието и културата.

- Кой е по-опасният противник на клуб “Първи ноември” – българската простащина или интелигенщината, многознайковщината? И двете явления имат сериозен принос върху “медиазатъмнението”, за което говорите.

-  Простащината действа в много по-широки мащаби. Тя притежава реална власт. От нея до голяма степен зависи развитието на България. Затова е по-опасна. Настанила се е по т.н. високи етажи на властта. Съжалявам, че трябва да го кажа, но българският народ е позволил простащината да атакува всички обществени слоеве. Като цяло всеки народ в мнозинството си се състои от хора, които отиват на работа  и се връщат за да си пият ракията вкъщи. Няма смисъл да търсим при тях ерудиция, духовни интереси, възвишеност.

- Можем ли да теглим обща дробна черта за целия народ?

Проф. Василев говори на втория митинг на зараждащата се опозиция декември 1989 г. Снимка: Личен архив

- Може. Науката не би била възможна без работни обобщения.  Народопсихологията е немислима без тях. Въпреки че трябва да се внимава, понякога могат да бъдат опасни. Но, пак ще кажа, интелектуалното равнище на всеки народ е по-ниско от това на неговия елит. Иначе той не би бил елит. Тук е необходимо да направя уточнение за неуките, но природно интелигентни хора. Спомням си моя дядо. Всички се страхуваха от него. Беше завършил само 2-3 отделения. Но беше човек. Мек, деликатен, хуманен. Суров към всеки, който заслужава. Нито веднъж не съм го чул да псува, да каже мръсна дума. Направи всичко възможно и петте му деца да завършат висше образование. Така че, когато говоря за простащина, не вкл чвам този тип хора, маята на живота. Говоря за онези по високите етажи. Властниците в България придобиват гротескни характеристики. Познавам лично много от тях. Имам сериозни набл дения още от преди 10.11. 1989… Когато ме преследваше ДС. Забраняваха ми всякаква публична активност. Не можех да напускам страната 11 години.

- Още от тогава всички по високите етажи са “маскари”, така ли?

- Познавам добре голяма част от народните избраници през последните 22 години. Не съм провеждал изследвания как е в други държави, но у нас закономерността е неизменна. Добереш ли се до властта, се променяш. Развращава те. Единици са тези, които не се поддават на изкушенията. Овластената простащина не се нуждае от наука. Ликвидира я. Уж тонът се смекчава от време на време. Но в крайна сметка 150 български учени са напуснали страната от началото на годината. Симеон Дянков каза преди около година, че като им спрат парите, те сами ще си тръгнат. 40 процента от субсидията за БАН е отрязана. Младите хора работят там за 300-400 лв на месец. БАН се разпада пред очите ни.

- Като се има предвид, че в повечето държави парите за култура, наука и образование са последните, към които се посяга…

- Да. Това е реален приоритет на “белите” държави. Знанието е културната памет на народа, еманация на всички традиции, обичаи, мъдрост… Цялото духовно наследство от 13 века, през които българите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване