06/02/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Статуя на Александър Велики ще печели избори в Македония

Ройтерс

Строителството в центъра на Скопие. Снимка: топнюз

Проект на стойност милиони долари за обновяване на неугледната столица на Македония раздели балканската страна в навечерието на предстоящите предсрочни избори. Премиерът Никола Груевски, който беше принуден да свика избори на 5 юни заради бойкота на опозицията в парламента, заяви, че проектът “Скопие 2014″ ще създаде столица, достойна да бъде наречена такава, и ще отрази древната слава на Македония. Но опонентите му казват, че това е популистко отвличане на вниманието, което разхищава важни ресурси в една от най-бедните страни в Европа.

Грандиозната схема, включваща гигантска статуя на Александър Велики, заплашва да разпали отдавнашния спор със съседна Гърция, която блокира кандидатурата на Македония за членство в Европейския съюз. “Проектът не е лошо нещо. Той има историческа стойност и говори за това, което беше пазено в мълчание дълго време - за македонската идентичност и традиции”, заяви Груевски пред хиляди поддръжници на митинг в столицата. Какъвто и да е резултатът от изборите, Груевски остави своя знак върху столицата с извършената досега работа.

“Да се осъществи такъв проект в една бедна страна, проект, който струва няколко стотици милиони евро, е равносилно на лудост”, казва политическият анализатор и известен писател Ким Мехмети. Статуя на Александър Велики на кон ще стои редом с Триумфална арка, близо до музей на восъчните фигури на бивши македонски лидери, виенско колело и палмов плаж в сърцето на града. Планът предвижда също до 2014 г. да бъдат построени 15 величествени нови сгради, сред които на външното министерство и на конституционния съд.

Окончателната цена на “Скопие 2014″ е неясна. Правителството го оцени на 80 милиона евро (115 милиона долара), когато го обяви през 2009 г., но опозицията твърди, че той вече е погълнал около 200 милиона евро.

СТАБИЛНО ПРАВИТЕЛСТВО

Съдбата на проекта зависи от това дали Груевски и неговата партия ВМРО-ДПМНЕ, която беше преизбрана през 2008 г., след като дойде на власт през 2006 г., ще спечелят достатъчно гласове, за да сформират ново правителство. Проучванията на общественото мнение сочат, че ВМРО-ДПМНЕ ще се окаже най-голямата партия, но без стабилно мнозинство в 120-местния парламент. Това би принудило Груевски да потърси съюз с партията, събрала най-голяма подкрепа сред етническото албанско малцинство, което съставлява една трета от двумилионното население на Македония.

“Дайте ни енергия да продължим, дайте ни власт в парламента, така че нашите реформи да не бъдат поставяни под въпрос или подлагани на изнудване”, каза Груевски на гласоподавателите, обявявайки се против сформирането на коалиция. Икономическите реформи са жизнено важни, тъй като една трета от населението живее под линията на бедността, а нивото на безработицата е над 30 процента. Икономиката, която според Международния валутен фонд се очаква да нарасне с три процента тази година, отбеляза растеж само от един процент през 2010 г.

Тази стратегия за реформи зависи от присъединяването към Европейския съюз, но 20-годишният спор с Гърция за името Македония блокира кандидатурите на Скопие за ЕС и за НАТО. Атина отхвърля името Македония, защото твърди, че то крие териториални претенции към северната гръцка провинция Македония - родното място на Александър Велики.

“Решаването на спора за името с Гърция трябва да бъде ключов приоритет. Това е единствената крачка, която би отворила вратите на Европа за Македония”, казва Мехмети. Както ВМРО-ДПМНЕ, така и основната опозиционна партия СДСМ, обещаха да подложат всяко едно решение, договорено с Гърция, на референдум, но тъй като много македонци се противопоставят на промяна на името заради националната идентичност, спечелването на референдум по този въпрос няма да е лесно.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване